Pijn in de benen komt vaak voor. Dit kan verscheidene oorzaken hebben zoals spierpijn, overbelasting van pezen of een verstuiking aan de knie of enkel. Er kunnen problemen ontstaan met de doorbloeding of de vochthuishouding. Pijn in de benen kan verschillend aanvoelen. Een verstuiking geeft vaak stekende pijn. Deze is aanwezig tijdens het bewegen van het gewricht. Peesproblemen zijn bij het starten van de beweging pijnlijk, bijvoorbeeld de eerste stappen die gemaakt worden na een lange autorit. In dit artikel blog bespreken we verschillende soorten van pijn in de benen.
Vocht in benen? Oorzaak & oplossing!
Vocht in de benen, waar komt dit vandaan? Een vraag die wij vaak krijgen. Vocht in de benen kan meerdere oorzaken hebben. Als we ouder worden, wordt de kwaliteit van onze bloedvaten minder. Dit zorgt voor een slechte doorbloeding. Koude voeten, kramp of een zwaar gevoel in de kuiten kunnen een signaal zijn. Perifeer arterieel vaatlijden kan pijn in de benen veroorzaken. Hierbij stroomt minder of geen bloed naar de benen of voeten wat zorgt voor een tekort aan zuurstof.
Claudicatio intermittens, ookwel etalagebenen genoemd, geeft pijn, kramp of een doof/moe gevoel in het been. Over het algemeen zorgt bewegen (spierpomp) voor het stimuleren van het spier- en lymfesysteem, wat zorgt voor het afvoeren van vocht. Bij Claudicatio intermittens zal kort stoppen met bewegen zorgen voor een verlichting van de klachten.
Vocht in de benen kan een mogelijke oorzaak zijn van een onderliggende probleem of aandoening. Twijfel niet en neem contact op met de huisarts of fysiotherapeut om dit te laten controleren.
Pijn in de bovenbenen, voorkant
Bovenbeen pijn komt vaker voor bij de actievere persoon. De meest voorkomende problemen bij sporter is een spierscheur, blessure of verrekking. Acuut betekent dat de pijn er direct inschiet. Vaak is dit een scherp of stekend gevoel. Bij een bovenbeen spierscheur is het (bijna) niet mogelijk om de spier goed aan te spannen en de pijn wordt erger bij beweging of rekken.
Na een tijd gerust te hebben zal er met name stijfheid ervaren worden. Spierkrampen in het bovenbeen wordt vaak veroorzaakt door overbelasting of intensief sporten. Sporten of hardlopen in warm weer, in combinatie met minder goed eten of drinken zijn een risico factor voor kramp. De bovenbeenspier raakt uitgeput en heeft hierdoor geen energie meer om te presteren.
Pijn in bovenbenen, achterkant
Bij sporters is dit een bekend probleem, namelijk: de hamstringblessure. De hamstring is een sterke spier aan de achterzijde van het bovenbeen, lopend vanaf het bekken naar de knie. De spier is erg actief bij het hardlopen of sprinten. Acute pijn tijdens het sporten kan veroorzaakt worden door en een scheurtje in een spier. De symptomen hiervan zijn: direct pijn, pijn bij elke stap die je maakt, maar neemt af als je gaat zitten. Strekken van het been kan pijn of stijfheid geven. Probeer hier niet doorheen te lopen; de pijn zal toenemen.
Een spierscheur komt in verschillende varianten voor. Je kan een kleine spierbundel scheuren, wat een hersteltijd heeft van 2-4 weken. Grotere spierscheuren zorgen voor een langer herstel, tussen de 4-8 weken. Bij een spierscheur ontstaat in eerste instantie littekenweefsel. Als er niet goed gerevalideerd wordt, zorgt een zwakkere spier voor een grotere kans op herhaling. De fysiotherapeut is in staat om je bij het herstel te ondersteunen. Eventueel kan hij gebruik maken van echografie om de grootte van de spierscheur te beoordelen.
Wist je dat ‘spierpijn’ een milde vorm is van een spierscheuring? Het lichaam heeft kleine spierschade nodig om sterker te werken!
Pijnlijke voeten bij opstaan
Wanneer het lichaam een langere periode in dezelfde houding heeft gezeten (langdurig zitten/ autorijden/ slapen) heeft het soms moeite met op gang komen. De meest voorkomende oorzaak hiervan kan liggen in pezen of gewrichten. Dit betekent niet dat je moet stoppen met bewegen. Een pees wordt sterker als het meer gebruikt wordt.
Een ontsteking in het gewricht of pees kan er voor zorgen dat hielen pijnlijk zijn bij het opstaan. Beweging kan de pijn nu wel verergeren. Een ontsteking gaat samen met een warme huid, roodheid en soms zwelling. Een peesplaat in de voet kan ook kalk of verkalking hebben. Dit staat ook wel bekend als een hielspoor. Hielspoor kan verholpen worden door een combinatie van oefentherapie en shockwave.
Overige beenpijnen
Mensen ervaren verschillende soorten pijn. De soort pijn kan informatie geven over de onderliggende oorzaak van de pijnklachten. De fysiotherapeut kan veel van deze klachten behandelen en verhelpen. Eerst is het belangrijk om de oorsprong van de pijn te achterhalen. Los van spier- of peesproblemen zijn er andere veroorzakers van beenpijn. Deze kunnen te maken hebben met overbelasting, vochtafvoer, tekort aan vitamines en mineralen of bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen of pijnstillers.
Scherpe of stekende pijn in de benen
Stekende of scherp pijn betekent dat er mogelijk weefselschade is. Dit kan bijvoorbeeld een scheur in een spier of pees zijn. Bij een spierscheur zijn kleine bewegingen zoals buigen en strekken al vervelend. Naar stekende of scherpe pijn moet geluisterd worden. Wanneer je blijft bewegen en deze specifieke pijn blijft aanwezig, moet de activiteit aangepast worden om eventuele verdere schade te voorkomen. Het is verstandig om verder onderzoek te doen bij de fysiotherapeut om de oorzaak van de pijn te achterhalen en te behandelen.
Zeurende pijn in bovenbeen
Bij de actieve en inactieve mens zien wij vaak over- of onderbelasting van spieren en pezen. Spiervermoeidheid kan zorgen voor een zeurend en vermoeiend gevoel in de benen. Pezen geven vaak een ander beeld. De kniepees is hier een goed voorbeeld. Hierbij ervaren mensen lokaal pijn onder de knieschijf (Jumpers Knie).
Tijdens het sporten kan een stekende pijn worden ervaren onder de knie bij het springen of landen. Om de pijnklachten te verminderen moet de blessure aangepakt worden met (zware) oefentherapie. De peesplaat moet weer getraind worden om zwaardere krachten van het sporten of het dagelijkse leven weer aan te kunnen.
Tintelende of brandende pijn in voeten en benen
Een zenuwbeknelling of ontsteking in de rug kan voor beenpijn zorgen. Deze pijn is vaak anders dan spier-, gewrichts- of peespijn. Typerend is een schietende, vaak hevige pijn met een zwaar of branderig gevoel in de benen. De schietende pijn kan tot en met de voeten gevoeld worden. Wanneer een zenuw in de rug geïrriteerd is, kunnen er tintelingen ontstaan. Deze tintelingen worden verderop in het lichaam ervaren, bijvoorbeeld in de tenen. Dit kan je herkennen door langdurig met de benen over elkaar zitten. Dit kan zorgen voor tintelingen verderop in het been, voet of tenen.
Wanneer de druk eraf wordt gehaald, neemt dit vrijwel direct af. Specifieke zenuwpijn kan de fysiotherapeut onderzoeken door middel van specifieke (zenuw)testen. Wanneer er een mogelijke ontsteking aanwezig is, zal de fysiotherapeut met de huisarts overleggen over de behandelmogelijkheden.
Veelgestelde vragen over pijnlijke benen
Wat is de oorzaak van pijnlijke benen?
Beenpijn kan veel verscheidene oorzaken hebben. Dit heeft te maken met aard van de pijnklachten. Het is belangrijk om te begrijpen wat pijn is. Pijn is een signaal van mogelijke schade, een waarschuwingssignaal. Onze pijnspecialisten zullen hier in een volgend blog over schrijven. Bij beenpijn kunnen spieren/ pezen of zenuwen overbelast of geïrriteerd zijn. De fysiotherapeut kan goed de oorzaak achterhalen. Door middel van verschillende technieken, zoals manuele therapie, dry needling, shockwave en (pees)training kan beenpijn erg goed behandeld worden door de fysiotherapeut.
Wat moet doen als je onderbenen pijn doen?
Het is verstandig om blijvende beenpijn, zonder duidelijke andere oorzaak, te laten controleren door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Probeer wel in beweging te blijven. Bewegingen die pijn laten toenemen probeer je zoveel mogelijk te vermijden. Is er zwelling (vocht) of een verkleuring in het been te zien? Dan is er mogelijk schade aanwezig van de spier of het gewricht. Heb je geen controle over de pijnklachten en zijn deze ook aanwezig in rust? Neem dan direct contact op met de fysiotherapeut om dit te laten onderzoeken. Wanneer nodig, zal de fysiotherapeut overleggen met andere specialisten zoals huisartsen om tot de beste behandeling te komen.
Is beenpijn gevaarlijk?
Nee, beenpijn is normaal niet gevaarlijk. Als er verkeerd mee omgegaan wordt, kan dit er wel voor zorgen dat er langdurige of chronische beenpijn ontstaan. Daarom is het van belang goed naar de pijnklachten te luisteren en hiernaar te handelen. Heb jij beenpijn en wordt dit niet beter? Laat het onderzoeken om de onderliggende aandoening te achterhalen.
Waarom heb ik ‘s nachts pijn in mijn benen?
Dit is een lastige vraag. Pijn in rust, bijvoorbeeld ‘s nachts, kan meerdere oorzaken hebben. Overbelasting van de benen gedurende de dag kan dit veroorzaken. De benen voelen dan onrustig aan. Een tekort aan vocht of vochtophoping zorgt voor eenzelfde soort pijn. Probeer rustig te bewegen en kijk of de pijn hiermee afneemt. Ook kan het helpen om je te concentreren op je (buik)ademhaling, wat het rustsysteem van het lichaam activeert.
Wat kan ik doen om vocht in mijn benen af te drijven?
Bewegen zorgt voor het afdrijven van vocht. Dit kan gedaan worden door tijdens het zitten of liggen de tenen/ voeten te bewegen. Wanneer er vocht in de knie of enkels zit kan op een laag verzet (weinig weerstand) fietsen helpen. Dan mag het fietsen zelf de pijn niet laten toenemen. Zwaartekracht heeft invloed op vocht in de benen. Door langdurig zitten of staan zal vocht naar beneden zakken. Een vochtophoping zal verminderen als het been omhoog wordt gelegd, bijvoorbeeld gestrekt op een kussen. Belangrijk hierbij is dat de voet hoger ligt dan de heup.
Hoe gevaarlijk is vocht vasthouden?
Vocht vasthouden hoeft niet gevaarlijk te zijn. Het is wel een signaal van het lichaam dat er mogelijk iets aan de hand is. Wanneer er een vochtophoping ontstaat en hier niet naar gehandeld wordt, kan het pijnsysteem overbelast raken. Hierdoor wordt het gebied gevoeliger en kan mogelijk meer (onnodig) pijn worden ervaren.
Samenvattend
Pijn in de benen komt veel voor. Vaak kan de fysiotherapeut hier een rol in spelen. Door het lichaam te onderzoeken wordt de oorzaak van de pijnklachten gevonden. Verschillende therapiesoorten kunnen ingezet worden om de pijnklachten te verbeteren of verhelpen. Denk hierbij aan shockwave, dry needling of (pees)training. Met onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, ben jij aan het goede adres.
BoddeBouman Fysiotherapie,
met gespecialiseerde zorg samen in beweging.