Boddebouman logo
Logo BoddeBouman
Logo BoddeBouman

Ben jij de nieuwe collega die wij zoeken?!                                 Informatie over het sportcentrum? Klik hier.

Manuele Therapie2024-01-19T13:35:29+00:00

Manuele therapie

Aanmelden voor screening

Aanmelden voor screening

Manuele therapie

Wat is manuele fysiotherapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het richt zich voornamelijk op het begrijpen van de bewegingen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kunnen pijnklachten in gewrichten, spieren, rug en andere lichaamsdelen verminderd worden. Deze behandelmethode is effectief bij rug- en nekpijn, heupproblemen en schouderklachten.

Wat is een manueel therapeut?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut is in staat met vergevorderde kennis van het menselijk lichaam, met in het bijzonder de gewrichten, keuzes te maken in de behandeling van uw klachten.

Heeft u tijdens het werk pijn in uw rug of last van uw nek? Tijdens wandelen of hardlopen klachten aan uw heup? Of heeft u schouderklachten? Dan is de manueel therapeut de specialist die u kan helpen weer te doen wat u graag doet. Met zijn specifieke kennis van het menselijk lichaam en de daarbij behorende aandoeningen is hij in staat snel en doelgericht te behandelen en adviezen te geven voor een spoedig herstel.

BoddeBouman cirkel

Waar heb je last van?

De manueel therapeut maakt tijdens de behandeling gebruik van specifieke technieken:

- mobilisaties; waarbij een gewricht voorzichtig wordt bewogen of - - manipulaties; waarbij in de eindstand van het gewricht een snelle beweging wordt gemaakt (ook wel kraken genoemd). Zo wordt op een effectieve manier de pijn en verminderde beweeglijkheid beïnvloed.

Manuele therapie wordt gezien als een voorwaardenscheppende behandeling, waardoor u in combinatie met de oefeningen die u krijgt aan een optimaal herstel kunt werken.

Aanmelden voor screening

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten aan de gewrichten. Door middel van specifieke handgrepen, mobilisaties en manipulaties worden gewrichten bewogen en behandeld, om pijn te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren.

Het is gericht op het optimaliseren van de functie van de gewrichten en het bevorderen van herstel.

Het team

BoddeBouman heeft drie master geschoolde specialisten op het gebied van manuele therapie in huis.

Leer ons team kennen:

Wessel Bouman Fysiotherapeut

Wessel Bouman

Raymond Mulder Manueel Therapeut

Raymond Mulder

Jeroen Pel Fysiotherapeut

Jeroen Pel

Wessel Bouman Fysiotherapeut

Wessel Bouman

Raymond Mulder Manueel Therapeut

Raymond Mulder

Jeroen Pel Fysiotherapeut

Jeroen Pel

De specialist voor:

 • Hoofd- en nekpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug)
 • Nekpijn (al dan niet uitstralend in de arm)
 • Klachten hoog in de rug eventueel in combinatie met rib- en borstpijn
 • Heupklachten
 • Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been)
 • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
 • Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten)
 • Pijn en stijfheid in de schouder
 • Tenniselleboog
Aanmelden voor screening

Onze behandelmethoden:

Wat is manuele therapie?2023-05-15T11:49:39+00:00

Terwijl fysiotherapie zich richt op een breed scala aan klachten en behandelmethoden, is manuele therapie een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich specifiek richt op gewrichtsproblemen en gebruikmaakt van specifieke technieken om de gewrichten te behandelen.

Hoe effectief is manuele therapie?2023-05-15T11:49:33+00:00

Manuele therapie kan effectief zijn voor bepaalde klachten en aandoeningen, met name die gerelateerd zijn aan de gewrichten, spieren en het bewegingsapparaat. Het kan helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het bevorderen van het herstel.

Hoe snel werkt manuele therapie?2023-05-15T11:49:29+00:00

De snelheid waarmee manuele therapie resultaten oplevert, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van de klachten, de individuele reactie van de patiënt en de consistentie van de behandeling. In sommige gevallen kan verlichting van symptomen al na enkele behandelingen merkbaar zijn, terwijl andere gevallen mogelijk meer tijd en herhaalde sessies vereisen voordat verbetering optreedt.

Hoe vaak manuele therapie?2023-05-15T11:49:21+00:00

Hoe vaak je manuele therapie moet ondergaan, hangt af van verschillende factoren, waaronder de aard en ernst van je klachten en jouw reactie op de behandeling. Jouw manueel therapeut kan je informeren over de optimale frequentie voor jou.

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een manueel therapeut?2023-05-15T11:48:49+00:00

Zowel een chiropractor als een manueel therapeut richten zich op de behandeling van het bewegingsapparaat en hebben als doel het verlichten van pijn en het verbeteren van de mobiliteit. Er zijn echter enkele verschillen tussen beide disciplines:

 1. Opleiding en achtergrond: Chiropractors hebben een specifieke opleiding gevolgd in de chiropractie, terwijl manueel therapeuten meestal fysiotherapeuten zijn die zich verder hebben gespecialiseerd in manuele therapie.
 2. Behandelmethoden: Chiropractors maken vaak gebruik van specifieke manipulatietechnieken, zoals snelle draaiende bewegingen of het toepassen van een plotselinge kracht op de gewrichten (ook wel chiropractische aanpassingen genoemd). Manueel therapeuten maken daarentegen gebruik van een bredere range aan technieken, waaronder mobilisaties en manipulaties, maar ook andere behandelmethoden zoals oefentherapie, massage en advies over houding en levensstijl.
 3. Filosofie: Chiropractie wordt vaak geassocieerd met een holistische benadering van de gezondheid, waarbij de focus ligt op de wervelkolom en het zenuwstelsel als belangrijke elementen van het algehele welzijn. Manuele therapie heeft doorgaans een meer brede benadering waarbij ook andere aspecten van het bewegingsapparaat en de algehele gezondheid in beschouwing worden genomen.
Go to Top