Wat is fysiotherapie?
De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van problemen en klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Wanneer de balans tussen de dagelijkse activiteiten (belasting) en de hoeveelheid activiteiten die u aan kunt (belastbaarheid) is verstoord, kunnen er klachten ontstaan. Dit kan gaan om sportblessures, werk- of houdingsgerelateerde klachten, de gevolgen van ziekte of een ongeluk/ongeval.
Waarom de fysiotherapeut bezoeken?
De fysiotherapeut is er om samen de verstoorde balans tussen de belasting en belastbaarheid te herstellen, zodat u de dagelijkse activiteiten weer kunt uitvoeren.
Tijdens de eerste afspraak wordt uw klachtenbeeld in kaart gebracht. Hierop volgend vindt er een lichamelijk functieonderzoek plaats.
Op basis van deze bevindingen maakt de therapeut samen met u een behandelplan. Door middel van behandeling, begeleiding en advisering probeert de fysiotherapeut u te helpen uw dagelijks leven zo goed mogelijk voort te zetten.
De fysiotherapeut beschikt over verschillende behandelmogelijkheden. Wij vinden het belangrijk om samen met deze behandeltechnieken het actief bewegen te stimuleren. Dit is bedoeld om de beweeglijkheid van gewrichten, de spierkracht en/of stabiliteit te beïnvloeden en te vergroten. U krijgt hiervoor een huiswerk oefenprogramma welke digitaal is in te zien dankzij onze Physitrack app (E-health).
Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Een fysiotherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met klachten aan bijvoorbeeld spieren, gewrichten, banden en zenuwen. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, massage, mobilisatie en advies over houding en beweging. Het doel van fysiotherapie is om de functie van het lichaam te verbeteren, pijn te verminderen en het herstelproces te versnellen.
Er valt veel onder fysiotherapie. Een fysiotherapeut richt zich op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Dit omvat onder andere klachten aan spieren, gewrichten, banden en zenuwen. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, massage, mobilisatie en advies over houding en beweging. Hieronder vallen onder andere de volgende specialisaties:
- Sportfysiotherapie
- Kinderfysiotherapie
- Bekkenfysiotherapie
- Geriatrische fysiotherapie
- Manuele therapie
De kosten van fysiotherapie kunnen verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de behandelduur, het type behandeling en de zorgverzekeraar waarbij u bent aangesloten.
In Nederland wordt fysiotherapie vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat wordt vergoed verschilt per zorgverzekeraar en per polis. Sommige zorgverzekeraars vergoeden fysiotherapie vanaf de eerste behandeling, terwijl andere verzekeraars een eigen risico of eigen bijdrage hanteren. Het is daarom belangrijk om uw zorgverzekering goed te controleren voordat u begint met fysiotherapie.
Indien u geen aanvullende verzekering heeft afgesloten, dan komen de kosten voor fysiotherapie voor eigen rekening. De kosten van een fysiotherapiebehandeling variëren tussen de €30 en €150 euro per behandeling. De kosten kunnen hoger uitvallen als er sprake is van een specifieke behandeling of als er gebruik wordt gemaakt van apparatuur.
Het is altijd verstandig om voorafgaand aan de behandeling te informeren naar de kosten en de vergoedingen bij uw zorgverzekeraar en fysiotherapeut.
Een fysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat. Dit omvat onder andere klachten aan spieren, gewrichten, banden en zenuwen. De klachten kunnen uiteenlopen van lichte tot ernstige pijn en kunnen veroorzaakt worden door verschillende oorzaken, zoals een verkeerde houding, een ongeluk, een sportblessure of een aandoening.
Enkele voorbeelden van klachten die een fysiotherapeut kan behandelen zijn:
- Rugpijn
- Nekpijn
- Schouderpijn
- Heupklachten
- Knieklachten
- Enkelklachten
- Arthrose
- Tennis- of golferselleboog
- Carpaal tunnelsyndroom
- Frozen shoulder
- RSI-klachten
- Whiplash
- Revalidatie na een operatie of ongeval
Een fysiotherapeut kan daarnaast ook helpen bij het voorkomen van klachten, bijvoorbeeld door het geven van advies over een gezonde levensstijl, het verbeteren van de lichaamshouding of het adviseren over geschikte sport- of bewegingsactiviteiten.