Whiplash is een oude term die we tegenwoordig liever niet meer gebruiken, vanwege de negatieve lading die er aan kleeft. Vanuit onderzoek is bekend dat wanneer negatieve gevoelens over bijvoorbeeld herstel een rol spelen, deze de ontwikkeling van chronische klachten in de hand spelen. We spreken daarom liever van trauma gerelateerde nekpijn.

Trauma gerelateerde nekpijn is een nekblessure die vaak voorkomt bij auto-ongelukken, sportblessures, of andere vormen van fysiek trauma. Deze blessure kan zorgen voor pijn, stijfheid, hoofdpijn en duizeligheid. Manuele therapie heeft zich ontpopt als een effectieve behandelingsmethode voor deze blessure. In dit artikel ontdek je hoe manuele therapie kan helpen bij het herstelproces van trauma gerelateerde nekpijn.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie. De Manueel Therapeut heeft zich verder verdiept en ontwikkeld in de kennis van het lichaam en hoe deze beweegt. Manuele therapie richt zich op het behandelen van klachten aan de gewrichten. Door middel van specifieke handgrepen, mobilisaties en manipulaties worden gewrichten bewogen en behandeld, om pijn te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren. Met behulp van manuele therapie kunnen pijnklachten in gewrichten, spieren, rug en andere lichaamsdelen verminderd worden. Deze behandelmethode is effectief bij rug- en nekpijn, heupproblemen en schouderklachten.
Er zijn een aantal manieren waarop manuele therapie kan worden ingezet bij trauma gerelateerde nekpijn.

Pijnverlichting

Manuele therapie kan helpen de pijn, die gepaard gaat met trauma gerelateerde nekpijn, te verminderen. Door zachte manipulaties en massages kan de spanning in de nekspieren worden verlicht.

Verbetering van bewegingsbereik

Whiplash kan leiden tot stijfheid en beperkt bewegingsbereik in de nek. Manuele therapeuten gebruiken diverse technieken om de gewrichten te mobiliseren en zo de flexibiliteit te verbeteren.

Vermindering van hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom bij een whiplash. Manuele therapie richt zich op het verminderen van spierspanning en het verbeteren van de doorbloeding, wat kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn.

Herstel van normale functie

Bij trauma gerelateerde nekpijn wordt vaak een verstoring gevonden in de coördinatie van de nek en halsspieren als gevolg van het ongemak dat er is geweest. Daarom is het van essentieel belang zo snel mogelijk te starten met oefeningen ter verbetering van deze problemen. Vroeger werd gedacht dat eerst rust belangrijk is, echter is gebleken dat sneller starten met oefeningen de kans op chronischiteit enorm verlaagt. De Kennis die de manueel therapeut in zijn opleiding heeft opgedaan is van essentieel belang voor het herstellen van de normale functie van de nek. Dit omvat het verbeteren van houding en het verstrekken van oefeningen om de nek te versterken.

Belang van gepersonaliseerde behandeling

Elk geval van trauma gerelateerde nekpijn is uniek, en daarom is een gepersonaliseerde behandelaanpak essentieel. Manuele therapie wordt gezien als een voorwaardenscheppende behandeling, waardoor u in combinatie met de oefeningen die u krijgt aan een optimaal herstel kunt werken.

BoddeBouman heeft drie master geschoolde specialisten op het gebied van manuele therapie in huis: Wessel Bouman, Raymond Mulder en Jeroen Pel. Manuele Therapie is verder een effectieve behandelmethode bij de volgende klachten:

  • Hoofd- en nekpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug)
  • Nekpijn (al dan niet uitstralend in de arm)
  • Klachten hoog in de rug eventueel in combinatie met rib- en borstpijn
  • Heupklachten
  • Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been)
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
  • Schouderklachten (soms in combinatie met nekklachten)
  • Pijn en stijfheid in de schouder
  • Tenniselleboog

Ervaar je een lichamelijke klacht waar je vanaf wilt?

In een telefonische fysiotherapie screening zorgen wij ervoor dat je direct bij de fysiotherapeut komt die jouw klachten het beste begrijpt en kan behandelen. Onze front-office screent de klachten en kijkt welke van onze specialisten je het beste kan helpen.

Heb je een vraag, wil je een afspraak maken of een vrijblijvende fysiotherapie screening?