Dry needling is een populaire behandelmethode binnen de fysiotherapie voor pijnklachten en het verlichten van spierknopen, maar wat kunt je precies verwachten? In deze blog bespreken we de mogelijke bijwerkingen, waarom ze voorkomen en hoe je deze kunt verminderen voor een optimaal herstel.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van dry needling?

Dry needling is een populaire behandelmethode binnen de fysiotherapie voor pijnklachten en het verlichten van spierknopen, maar wat kun je precies verwachten? In deze blog bespreken we de mogelijke bijwerkingen van dry needling, waarom deze soms voorkomen en hoe je de kans op ongemakken kunt verkleinen voor een optimaal herstel.

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij de fysiotherapeut dunne, ‘droge’ naalden in specifieke spieren plaatst om pijnlijke spierknopen, ofwel “triggerpoints,” te behandelen. Deze triggerpoints veroorzaken vaak stijfheid, pijn of uitstralingspijn naar andere delen van je lichaam.

Door deze knopen gericht aan te pakken, helpt dry needling bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid. Wil je hier meer over weten? Check dan het artikel over alle ins en outs van dry needling.

Het verschil met acupunctuur

Dry needling verlicht spierknopen direct in spieren, terwijl acupunctuur zich richt op energiebanen (meridianen) voor herstel van energiestromen in het lichaam.

Mogelijke bijwerkingen van dry needling

Net als bij andere behandelingen kunnen er bijwerkingen optreden bij dry needling. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en tijdelijk, maar het is goed om te weten wat je kunt verwachten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Lokale spierpijn

Een veelvoorkomende bijwerking is lokale spierpijn in het behandelde gebied. Deze pijn voelt vaak als spierpijn na een intensieve training en kan enkele uren tot dagen aanhouden. Dit is een normaal verschijnsel en het geeft aan dat je lichaam reageert op de behandeling.

Vermoeidheid

Na een dry needling-behandeling kun je je vermoeid voelen. Deze vermoeidheid komt doordat je lichaam reageert op de spanning en energie die vrijkomt bij het ontspannen van je spieren. Het is meestal van korte duur en verdwijnt vaak na een goede nachtrust.

Stijfheid en blauwe plekken

De spieren die behandeld zijn, kunnen wat stijver aanvoelen. Dit gevoel is meestal kortdurend en kan verlicht worden door lichte beweging en rekoefeningen. In sommige gevallen kunnen er ook blauwe plekken ontstaan door de naalden, vooral als je een gevoelige huid hebt. Ook dit verdwijnt vanzelf na een paar dagen.

Misselijkheid of een ziek gevoel

Hoewel het zelden voorkomt, melden sommige mensen dat ze zich wat misselijk of ziek voelen na dry needling. Dit kan een kortdurende reactie zijn op de behandeling en trekt doorgaans snel weg.

3 tips om je bijwerkingen te verminderen

Hoewel de bijwerkingen van dry needling over het algemeen mild zijn, kun je zelf stappen ondernemen om je herstel te ondersteunen en ongemakken te verminderen.

1. Blijf bewegen!

Lichte beweging stimuleert doorbloeding en vermindert stijfheid. Een korte wandeling of rekoefening helpt je spieren soepel te houden na de behandeling.

2. Zorg voor een gezonde voeding

Gezonde voeding bevordert je herstel. Eiwitten en vitamines ondersteunen spierherstel, terwijl voldoende water helpt afvalstoffen af te voeren.

3. Geef jezelf de welverdiende rust

Gun je lichaam de tijd voor herstel. Vermijd zware inspanningen de eerste 24 uur en zorg voor voldoende rust om optimaal te herstellen.

Veiligheid van dry needling

Dry needling is een veilige behandelmethode, mits uitgevoerd door een gekwalificeerde fysiotherapeut. Onze fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid om deze behandeling veilig en effectief uit te voeren.

Het is normaal om een paar bijwerkingen te hebben, maar ernstige bijwerkingen komen zelden voor. Onze praktijk heeft vier gecertificeerde dry needling-specialisten die klaarstaan om je te helpen. Meer weten over dry needling?

Veelgestelde vragen

Hoe snel merk ik effect van dry needling?

Resultaat is vaak merkbaar binnen dagen tot weken, afhankelijk van je klachten en aantal behandelingen. Soms is er direct verlichting.

Hoe vaak moet ik een dry needling-behandeling ondergaan?

Dit verschilt per persoon en klacht. Je fysiotherapeut stelt een behandelplan op dat kan bestaan uit één of meerdere sessies.

Mag ik sporten na een dry needling-behandeling?

Vermijd zware inspanningen na dry needling. Lichte beweging zoals wandelen is prima en voorkomt stijfheid. Bespreek intensief sporten met je fysiotherapeut.

Conclusie

Dry needling verlicht pijn door spierknopen aan te pakken. Bijwerkingen zijn meestal mild. Neem contact op voor een vrijblijvende screening om te zien of het iets voor jou is.