Het herstelproces na een COVID-19 infectie kan een uitdaging zijn, vooral voor degenen die ernstige symptomen hebben ervaren. Terwijl je lichaam geneest, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je fysieke en mentale gezondheid. Dit artikel biedt praktische tips voor het revalideren na corona, gericht op thuisrevalidatie.

De 10 tips

1. Luister naar je lichaam

Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en niet te snel te willen gaan. Begin met lichte activiteiten en verhoog geleidelijk de intensiteit. Overbelasting kan leiden tot terugval, dus wees geduldig met jezelf.

2. Ademhalingsoefeningen

COVID-19 kan de longfunctie aantasten. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de longcapaciteit te herstellen. Probeer bijvoorbeeld diepe ademhalingsoefeningen of geleide ademhalingsmeditaties.

3. Blijf gehydrateerd en eet voedzaam

Een goede hydratatie en een voedzaam dieet zijn cruciaal voor herstel. Concentreer je op een evenwichtig dieet rijk aan vitamines en mineralen en zorg voor voldoende vochtinname.

4. Rust en slaap

Voldoende rust is essentieel voor herstel. Zorg voor een regelmatig slaapschema (slaaphygiëne) en creëer een rustgevende slaapomgeving (slaaphygiëne) om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

5. Lichte lichaamsbeweging

Begin met lichte oefeningen zoals wandelen of rustig zachte yoga. Dit kan helpen bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen zonder je lichaam te overbelasten.

6. Mentale gezondheid

Het is normaal om angst of depressieve emoties te ervaren na een ernstige ziekte. Praat met vrienden, familie of een professional als je emotionele ondersteuning nodig hebt.

7. Stel realistische doelen

Stel kleine, haalbare doelen voor je dagelijkse activiteiten. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en voorkomt frustratie door te hoge verwachtingen.

8. Vergeet niet te strekken

Regelmatig stretchen kan helpen om stijfheid te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren. Het helpt ook om de bloedcirculatie te bevorderen, wat essentieel is voor herstel. Een rustige vorm van yoga zou hierbij kunnen ondersteunen.

9. Beperk schermtijd

Te veel tijd doorbrengen voor schermen kan leiden tot overbelasting van de ogen en verminderde slaapkwaliteit. Probeer schermtijd, vooral voor het slapengaan, te beperken.

10. Zoek professionele hulp indien nodig

Als je merkt dat je worstelt met het herstelproces, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.

BoddeBouman Fysiotherapie heeft met Jorrit en Margriet twee Covid-revalidatie specialisten in huis

De opbouw van de meeste patiënten zonder hulp is niet goed, waardoor de klacht een sluier blijft vormen over de dagelijkse dingen zoals werken, sporten en sociale activiteit. Daarnaast zijn kleine prikkels al teveel voor de ‘long-covid’ patiënt.patient. Met behulp van begeleide fysiotherapie en intensieve gespreksvoering wordt er gewerkt aan zowel de conditie en kracht als aan planning en de terugkeer naar het normale leven.

BoddeBouman Fysiotherapie heeft met Jorrit en Margriet twee Covid-revalidatie specialisten in huis. Jorrit is co-auteur van de richtlijn ‘revalidatie na Covid’ en actief lid van het netwerk longfysiotherapie Frieslandvan het Chronisch Zorgnet. Samen met de long- en revalidatieartsen werken wij aan uw herstel.

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of een vrijblijvende fysiotherapie screening?

Je kunt ons bereiken via email, WhatsApp, telefonisch of door het invullen van het online (aanmeld)formulier.