Shockwave therapie is een moderne en innovatieve behandelingsmethode die door fysiotherapeuten wordt gebruikt voor het behandelen van diverse (chronische) peesaandoeningen. Door de groeiende populariteit roept deze therapie veel vragen op bij patiënten en geïnteresseerden. In dit artikel beantwoorden we de zes meest gestelde vragen over shockwave therapie.
1. Wat is shockwave therapie?
Shockwave therapie (ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘ESWT’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’. Deze worden door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht, zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.
Het kan ondersteunend toegepast worden om op korte termijn pijn te verminderen in voornamelijk pezen. Het is een veilige techniek en bestaat uit 1 tot maximaal 6 behandelingen. Hoeveel behandelingen je nodig hebt hangt van jouw situatie af, dit overleg je met de fysiotherapeut.
2. Voor welke aandoeningen wordt shockwave therapie gebruikt?
Shockwave therapie wordt voornamelijk gebruikt voor het behandelen van (langdurige) peesirritaties. Voor het gebruiken van shockwave kijken wij naar de wetenschappelijke onderbouwing. Voor een aantal aandoeningen, zoals een tenniselleboog, jumpersknie of spierpijnen is geen bewijs dat shockwave helpt. Echter bij de schouderpees, achillespees en voetpees (hielspoor) kan met shockwave goede resultaten behaald worden. De behandeling met shockwave wordt bijna altijd gecombineerd met een oefenprogramma, om de pees ook weer te trainen en belastbaarder te maken.
3. Is shockwave therapie pijnlijk?
De meeste patiënten ervaren een licht ongemak tijdens de behandeling, maar dit is meestal goed te verdragen. De intensiteit van de shockwaves kan aangepast worden aan jouw comfortniveau. Enige pijn of ongemak na de behandeling is ook mogelijk, maar dit verdwijnt doorgaans snel.
4. Hoe snel kan ik resultaat verwachten van shockwave therapie?
Sommige patiënten ervaren direct na hun eerste behandeling pijnverlichting, maar het kan ook een paar sessies duren voordat je goede verbeteringen merkt. Over het algemeen is het gebruikelijk om na drie tot vijf sessies een duidelijke vermindering van pijn en verbetering in functie te ervaren.
5. Zijn er bijwerkingen verbonden aan shockwave therapie?
Shockwave therapie is een veilige behandelmethode met minimale bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn tijdelijke pijn of ongemak, roodheid of zwelling op de behandelde plaats. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
6. Wordt shockwave therapie vergoed door de zorgverzekering?
De vergoeding voor shockwave therapie hangt af van welke zorgverzekering je hebt en van de specifieke indicaties voor de behandeling. We raden je aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor specifieke informatie over wat wordt gedekt en wat niet. Zo voorkom je verrassingen. In 2024 hebben wij contracten met alle zorgverzekeraars.
Shockwave Therapie bij BoddeBouman
Shockwave therapie is een veelbelovende oplossing voor veel patiënten die lijden aan chronische peespijn. Hoewel de behandeling enige gevoeligheid met zich meebrengt, wordt het over het algemeen goed ervaren en zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.
BoddeBouman heeft met Raymond en Jeroen twee gecertificeerde shockwave specialisten in huis. Om te kijken of shockwave een geschikte behandeling is voor jouw klachten, vraag dan een vrijblijvende screening bij ons aan.
In een telefonische fysiotherapie screening zorgen wij ervoor dat je direct bij de fysiotherapeut komt die jouw klachten het beste begrijpt en kan behandelen. Onze front-office screent de klachten en kijkt welke van onze specialisten je het beste kan helpen.