Wat is geriatrie fysiotherapie?

Bij geriatrie fysiotherapie staat de ouder wordende mens centraal. Binnen dit vakgebied vallen veelal beperkingen in de huiselijke sfeer, zoals moeite met traplopen, opstaan uit de stoel maar ook werkzaamheden in de tuin. De patiëntencategorie merkt dat de dagelijkse activiteiten die voorheen gemakkelijk gingen, maar ten gevolge van het ouder worden of door een aandoening moeilijker verlopen. In deze blog ontdek je hoe geriatrie fysiotherapie kan helpen om op oudere leeftijd vitaal te blijven.

De 3 voordelen van geriatrie fysiotherapie

1. Verbeterde mobiliteit en functionering van het lichaam

Geriatrie fysiotherapie is geschikt voor ouderen die moeite hebben met lopen, staan, balans en coördinatie als gevolg van leeftijdsgerelateerde veranderingen, blessures of aandoeningen zoals artrose, neurologische aandoeningen of problemen met het hart en/of longen. De therapie richt zich op het verbeteren van de bewegelijkheid, kracht en balans van ouderen, waardoor ze hun dagelijkse activiteiten zelfstandig kunnen uitvoeren en hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

2. Valpreventie

Ouderen lopen een verhoogd risico op letsels door vallen, als gevolg van verminderde spierkracht, balansproblemen, duizeligheid of andere factoren. Door middel van specifieke oefeningen en balanstraining helpt geriatrie fysiotherapie ouderen om hun risico op vallen te verminderen en de kans op letsels als gevolg van vallen te minimaliseren. Door middel van cognitieve fitness en valpreventie programma’s zoals Mei Inoar Fit, Otago en vallen verleden tijd, kunnen wij zelfredzaamheid stimuleren en het risico voor vallen verminderen.

3. Pijnverlichting en herstel na een operatie of ziekenhuisopname

Ouderen die herstellen van orthopedische ingrepen, beroerte, hartoperatie of andere ziektebeelden die het dagelijks functioneren beïnvloeden, hebben baat bij hulp van de geriatrie fysiotherapie. Deze is gespecialiseerd in complexere ziektebeelden, waarmee het ouder wordende lichaam te maken krijgt. De therapie bestaat vaak uit het verbeteren van kracht, conditie en de balans. Dit helpt men namelijk bij het verminderen van de pijnklachten, waardoor de algehele kwaliteit van leven en welzijn van ouderen wordt verbeterd.

De therapie bestaat voornamelijk uit het verbeteren van de kracht, balans en uithoudingsvermogen van het lichaam. Hierbij wordt rekening gehouden met de beperkingen zie de ziekte of aandoening met zich meebrengt. De geriatrie fysiotherapeut overlegt met andere instanties (huisartsen/ thuiszorg) om de zorg verder te optimaliseren.

Kortom, geriatrie fysiotherapie biedt gepersonaliseerde zorg en ondersteuning voor ouderen, gericht op het verbeteren van hun functioneren, mobiliteit en algehele welzijn, waardoor ze een actief en zelfstandig leven kunnen leiden, ondanks de uitdagingen van het ouder worden.

BoddeBouman heeft vier master geschoolde specialisten op het gebied van geriatrie in huis. Wij zitten in verschillende regionale en nationale netwerken, zoals het Chronisch Zorgnet, Parkinsonnet en Longnetwerk Friesland om te zorgen dat u de beste mogelijk zorg krijgt. De fysiotherapie wordt op al onze locaties aangeboden en wij kunnen ook zorg aan huis verlenen.

Om te kijken of geriatrie fysiotherapie een geschikte behandelmethode voor u is, kunt u een vrijblijvende screening aanvragen.

In een telefonische fysiotherapie screening zorgen wij ervoor dat u direct bij de fysiotherapeut komt die uw klachten het beste begrijpt en kan behandelen. Onze front-office screent de klachten en kijkt welke van onze specialisten u het beste kan helpen.

Heef u een vraag, wilt u een afspraak maken of een vrijblijvende fysiotherapie screening?