Als je denkt aan een echografie denk je misschien al gauw aan het bekijken van de toekomstige baby. Je zult dan vast raar opkijken dat je nu bij de fysiotherapeut een echo gaat laten doen omdat je spierklachten hebt.
Omdat we snappen dat je benieuwd bent wat echografie precies inhoudt, hebben we alle vragen die we vanuit onze patiënten vaak krijgen voor je op een rijtje gezet.
-
Wat is echografie eigenlijk?
Laten we beginnen met misschien wel de belangrijkste vraag: Wat is echografie nu eigenlijk? Echografie is een diagnostisch hulpmiddel waarbij ultrasone geluidsgolven worden gebruikt om bepaalde delen van het lichaam zichtbaar te krijgen.
Het apparaatje (ook wel transducer genoemd) dat op de huid geplaatst wordt, zendt deze geluidsgolven uit. Deze golven worden vervolgens weerkaatst door de spieren en pezen in je lichaam waardoor er een beeld ontstaat wat geanalyseerd wordt door de fysiotherapeut.
-
Waarom heb ik een echografie nodig?
Om een optimaal behandelplan op te stellen voor jouw revalidatie is het belangrijk dat we weten wat precies de oorzaak is van je klachten.
Echografie kan als aanvulling op het lichamelijke onderzoek. Het kan ingezet worden bij acute sportblessures, aanhoudende peesklachten of bij een verdenking van een slijmbeursontsteking.
Kortom: We gebruiken echografie als aanvulling op het onderzoek, maar niet als diagnosemiddel. Het is een hulpmiddel waarmee we een behandelplan gaan opstellen gericht op optimaal herstel.
-
Doet een echografie pijn?
Nee, een echografie doet absoluut geen pijn. Het is een volledig pijnvrije en veilige procedure. Je neemt plaats op de onderzoeksbank waarna de transducer op je huid geplaatst wordt. Het enige wat je gaat voelen is een beetje kou van de gel die wordt aangebracht om de transducer soepel te laten bewegen.
Deze procedure is volledig pijnvrij, veilig en risicovrij omdat het werkt met geluidsgolven, vergelijk het met het opzetten van een koptelefoon, maar dan net even anders.
-
Hoe moet ik me voorbereiden op een echografie?
Voor een echografie hoef je eigenlijk niets voor te bereiden, je kunt gewoon normaal eten en drinken en je normale routine volgen. Vaak is het wel handig om losse kleding aan te trekken wat gemakkelijk aan de kant te schuiven is.
-
Hoelang duurt een echografie?
Een echografie is sneller klaar dan je denkt! Vaak duurt het volledige onderzoek ongeveer een kwartier tot 20 minuten. Dit hangt natuurlijk af van wat er onderzocht moet worden en of de oorzaak van je klachten duidelijk zichtbaar is.
De fysiotherapeut koppelt de uitslag aan het uitgevoerde lichamelijk onderzoek, of zal mogelijk nog andere spier- of peestesten uitvoeren om tot een goede diagnose te komen.
-
Hoe ziet een echografieonderzoek eruit?
Wanneer je een echografisch onderzoek moet ondergaan wil je natuurlijk graag weten wat je allemaal te wachten staat. Daarom hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt zodat je perfect voorbereid bent.
-
Ontvangst en uitleg
Wanneer je bij de fysiotherapeut komt legt hij je kort uit wat er te wachten staat, het doel van de behandeling is om je pijnklachten te diagnosticeren, dus waarschijnlijk ligt hier de focus op.
-
Voorbereiding op de onderzoeksbank
Nadat je de uitleg over de behandeling hebt gekregen is het tijd om plaats te nemen op de onderzoeksbank. Ga hier in een comfortabele houding liggen waarbij de fysiotherapeut gemakkelijk bij het te onderzoeken gebied komt. Je gaat ontspannen op je rug, of juist op je zij of op je buik liggen.
-
Het aanbrengen van de gel
De fysiotherapeut brengt vervolgens een gel aan op waterbasis. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven goed getransporteerd worden. De gel voelt koud aan, maar is volkomen veilig en wordt na het onderzoek gemakkelijk weggeveegd.
-
Het gebruik van de transducer
Nu de gel is aangebracht, zet de fysiotherapeut het apparaat aan en beweegt hij de transducer heen en weer. Dit is het moment dat de fysiotherapeut ook echt jouw spieren en pezen aan het bekijken is. Vraag gerust of je even mee mag kijken en stel vragen over wat je ziet. Zo vaak krijg je niet de kans om je eigen spieren en pezen te bekijken!
-
Beoordelen van de beelden
Nadat het gebied volledig in kaart is gebracht worden de beelden zorgvuldig door de fysiotherapeut bekeken. Vaak gebeurt dit al tijdens het onderzoek en zal hij of zij direct zeggen wat ze zien. Soms zal de fysiotherapeut nog extra testen doen om de bevindingen te ondersteunen. De diagnose wordt altijd samen gemaakt met het lichamelijk onderzoek.
-
Afronding en vervolgafspraak
Als het onderzoek is afgerond is de kans groot dat duidelijk geworden is wat de oorzaak is van je klachten. Als dit zo is zal de fysiotherapeut dit met je bespreken en je vertellen wat de vervolgstappen zijn. Waarschijnlijk wordt er dan ook een nieuwe afspraak gepland en gaat eventueel een behandeltraject van start.
Echografie bij BoddeBouman Fysiotherapie
Een echografie is een veilige en eenvoudige manier om de juiste diagnose te vinden voor jouw klachten. Bij BoddeBouman hebben we een team van gecertificeerde specialisten in huis die alles weten over echografisch onderzoek.
We willen benadrukken dat wij het echografisch onderzoek inzetten als extra middel. Het wordt altijd gecombineerd met een fysiotherapeutisch onderzoek om tot een goede diagnose te komen.
We helpen je graag verder bij het vinden van de juiste diagnose en stellen samen met jou een behandelplan op. Heb je een vraag, wilt u een afspraak maken of een vrijblijvende fysiotherapie screening?
In een telefonische vrijblijvende fysiotherapie screening zorgen wij ervoor dat je direct bij de fysiotherapeut komt die jouw klachten het beste begrijpt en kan behandelen. Onze front-office screent de klachten en kijkt welke van onze specialisten je het beste kunnen helpen.