Waar komen knieklachten meestal vandaan?
Klachten aan de knie hebben vaak uiteenlopende oorzaken. Vaak zien we dat knieklachten ontstaan bij patiënten door overbelasting van de pezen of spieren, of door een acuut trauma: iemand gaat door zijn knie. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
De klachten die ontstaan lopen uiteen van lichte spierpijn tot aanhoudende pijnklachten. De oorzaak hiervan is soms moeilijk te achterhalen. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken voor knieklachten hebben we voor je op een rijtje gezet.
Overbelasting
Overbelasting ontstaat wanneer de spieren en pezen meer werk moet verrichten dan ze aankunnen zonder hiermee voldoende tijd te krijgen om te herstellen. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die veel en regelmatig bewegen/sporten of die fysiek zwaar werk doen zonder dit geleidelijk op te bouwen.
Trauma of verzwikking
Het kniegewricht komt bij een verzwikking flink onder druk te staan. Het bandensysteem komt op rek, wat kan zorgen voor een scheur in één van de kniebanden.
Artrose
Artrose is een lichaam verouderend proces van het kraakbeen. De kwaliteit van het kraakbeen neemt af en kan veel gevoeligheid geven. Ook kan de knie dik en pijnlijk worden na grotere belasting. We zien dat de knie minder goed beweegt in de eindstanden, van het buigen en het strekken. In het geval van de knie, is dit slijtage van het bovenbeen (femur).
Fysiotherapie kan de slijtage niet veranderen. Wel zien we dat het versterken van de spieren en het verbeteren van de leefstijl de klachten doet verminderen. Met deze aanpassingen kan een eventuele gewricht vervangende operatie uitgesteld worden.
Veelvoorkomende knieklachten
Bandletsel
Kniebandletsel komt vaak voor na een trauma moment. Denk hierbij aan een botsing op het sportveld, of een verzwikking bij een misstap van de laatste traptrede.
Het kan zijn dat de stabiliteit van de kniebanden is verminderd, omdat de kniebanden zijn verrekt of gescheurd. De knie wordt dik en pijnlijk en kan minder goed bewegen.
Kruisband
De kruisband is een erg bekende knieband. De kruisband zorgt voor stabiliteit in de knie. Wanneer deze kapot is kan de knie instabiel aanvoelen.
De knie wordt na een verzwikking dik en pijnlijk. Tijdelijk kan deze niet goed buigen en strekken. Het is ontzettend belangrijk dit vakkundig te laten onderzoeken.
Bandletsel kan het beste behandeld worden, wanneer dit binnen 2 weken gediagnosticeerd is.
Meniscus
In de volksmond ook wel de schokdemper van de knie genoemd. Echter, dempt de meniscus geen schokken, maar zorgt dat de knie goed en efficiënt beweegt, zonder frictie.
Bij een knietrauma kan er een scheur in de meniscus komen. Dit geneest soms zelfstandig met de hulp van de fysiotherapeut. Wanneer dit niet het geval is, kan de meniscusscheur met een operatie gerepareerd worden.
Bij een meniscusscheur is de knie dik, kan deze vaak niet volledig buigen of strekken en kan een knappend of klikkend geluid veroorzaken. Het voelt alsof de knie op slot zit.
Knieschijf
De knieschijf is een beweegbare schijf, wat de krachten overdraagt van het bovenbeen. Het kan voorkomen dat de knieschijf uit de kom schiet. Hierbij kunnen de knieschijfbanden uitrekken, vergelijkbaar met enkelband letsel.
Voor optimaal herstel is het belangrijk om een brace te dragen voor minimaal 6-8 weken. Samen met oefentherapie is het herstel goed, maar is er altijd een verhoogd risico aanwezig voor een herhaling.
Kniepees
De kniepees is een dikke en sterke pees welke vast zit aan het onderbeen. De kniepees is belangrijk voor het overbrengen van kracht.
Bijvoorbeeld bij het springen en landen, maar ook bij het afremmen van een beweging of het naar beneden lopen van de trap. Een kniepees kan pijn geven, als het te hard moet werken in een korte tijd.
Denk hierbij aan een flinke wandeling door de bergen. Je knie is niet gewend, Nederland is nogal vlak, en moet ineens heel vaak een andere kracht verwerken. Normaal herstelt dit prima, maar ga je dit vaker doen in een korte tijd zal de pees geïrriteerd raken.
Jumpersknee
Bij een aantal sporten zien we vaker kniepeesproblemen. Dit zijn sporten waar vaak wordt gesprongen. Denk hierbij aan volleybal en basketbal.
Als er na een zomerstop ineens weer hard wordt getraind, loopt de kniepees gevaar om geïrriteerd te raken. Dit wordt ook wel de jumpersknee genoemd.
Behandelmethoden om je onderbeenklachten op te lossen
Oefentherapie
Bewegen en trainen is de methode om je knie sterker te krijgen. De spieren rondom de knie kunnen een gedeelte van de stabiliteit van de knie overnemen. Hoe sterker het lichaam, hoe minder druk er op het kniegewricht komt. Dit geldt voor veel van de besproken aandoeningen. Ook bij artrose, of voor een knieoperatie, wordt oefentherapie geadviseerd. Hoe sterker jij bent voordat je een operatie ingaat, hoe sterker jij eruit komt.
Bij (kruis)band letsel kan een oefentherapie/revalidatie traject lang zijn. Als je geopereerd bent aan je kruisband kan je revalidatie wel 12-16 maanden duren. Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit oefentherapie.
Een kniebrace
Een kniebrace wordt in enkele gevallen geadviseerd. Dit gaat met name om bandletsel, mits deze vroegtijdig is gediagnosticeerd! Ook bij een patella luxatie wordt het (tijdelijk) dragen van een brace geadviseerd. Denk jij dat je knieband letsel hebt? Neem direct contact op en zorg voor een diagnose binnen 2 weken. De fysiotherapeut beoordeelt het letsel en kan kijken of jij in aanmerking komt voor een kniebrace. Dit zorgt voor een beter herstel.
Manuele therapie
Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie waarbij wordt gekeken naar hoe het lichaam beweegt. Manuele therapie richt zich vooral op gewrichtsproblemen en past speciale technieken toe om deze te verminderen. Manuele therapie is uitermate geschikt wanneer je pijn ervaart in je onderbeen en kan het herstelproces ondersteunen.
Onze manuele therapie specialisten
Wessel Bouman
Jeroen Pel
Raymond Mulder
Stefan Bodde
Dry-needling
Wanneer je last heeft van een diepe en zeurende pijn in je rug kan dry-needling de oplossing zijn. Tijdens deze behandeling wordt de pijnlijke plek gelokaliseerd en aangeprikt met een dunne naald. Dit zorgt ervoor dat de triggerpoint die de pijn veroorzaakt ontspant waardoor de pijn zal verdwijnen.
Onze dry needling specialisten
Pieter Boomsma
Wessel Bouman
Stefan Bodde
Raymond Mulder
Oefeningen om knieklachten te verminderen
Pak de fiets
Fietsen, fietsen en fietsen. Fietsen is een goede training voor je knie. Het is laag belastend en een goede conditionele training. Heb je een elektrische fiets? Geen probleem, elektrisch fietsen is beter dan helemaal niet fietsen.
Zet de fiets wat vaker op ECO stand. Probeer af en toe de ondersteuning helemaal uit te zetten, zo wordt het fietsen nog meer een training!
De wallsit
De paracetamol voor de kniepees, de Wallsit.
Ga tegen een (gladde) muur aan staan. Stap een stukje naar voren en glijdt naar beneden zodat de knieën in een hoek van 60-90 graden gaat zitten tegen de muur. De knieën moeten boven de enkels blijven. Houdt dit 10 tot 45 seconden vol. Let erop, dat je hierbij lichte pijn in de knie mag voelen. Dit moet wel direct weg zijn, als je stopt met de oefeningen!
Herhaal de wallsit 5x, het liefst 2x per dag (bij peesklachten).
Veelgestelde vragen
Boek je vrijblijvende screening
Klachten in je onderbeen kunnen van grote invloed zijn op je dagelijkse bezigheden, daarom snappen we dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt komen. De fysiotherapeuten van BoddeBouman zetten met een groot aanbod aan expertise hun beste beentje voor om jou van je onderbeen klachten af te helpen!