Virtual reality

Aanmelden voor screening

Aanmelden voor screening

Virtual reality

Virtual reality (VR)

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer gegenereerd beeld. De VR-bril bevat een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af. Doordat je ogen elk een eigen beeld zien, dat licht van elkaar verschilt, zie je diepte in de virtuele omgeving. Met andere woorden: je kijkt dan in 3D.

Vaak hoor je bijpassende geluiden door een hoofdtelefoon of vanuit de ingebouwde speakers om de ervaring realistischer te maken en te versterken.

Aanmelden voor screening
Gryte Hoekstra Fysiotherapeut

Gryte Hoekstra

Laura Zeinstra - fysiotherapie

Laura Zeinstra

Een techniek die wordt toegepast bij:

  • Chronische/langdurige pijnklachten
  • Nek-/ Rugklachten
  • Schouderklachten
  • Dystrofie

Doordat sensoren de bewegingen van je hoofd volgen, beweegt de VR-omgeving op dezelfde manier mee. Zo kun je rondkijken in de virtuele werkelijkheid. Geavanceerdere systemen herkennen het als je rondloopt of bukt. Ze nemen de bewegingen over in de virtuele werkelijkheid.

VR wordt al veel toegepast in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld bij revalidatie, bij de behandeling van psychische klachten en bij vliegangst en hoogtevrees. Specifiek voor de fysiotherapeut zijn diverse toepassingen ontwikkeld en in ontwikkeling.

Aanmelden voor screening

Reducept

De Reducept methode is een innovatieve digitale training voor het bestrijden van chronische pijn.

Reducept traint de hersenen om anders met pijn om te gaan. Door de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van pijneducatie, psychotherapie en digitale therapeutische interventies te combineren, geeft het gebruikers de kennis over hoe chronische pijn werkt en hoe het hun lichaam beïnvloedt.

Als onderdeel van de behandeling nodigt Reducept patiënten uit voor een virtuele ontdekkingsreis waarbij ze een actieve rol spelen in controle krijgen over hun pijn. Het geeft patiënten pijneducatie en vaardigheden voor pijnbeheersing door de virtualisatie van het lichaam in de VR Game op basis van verschillende evidence-based technieken. Reducept geeft patiënten, die vaak al jaren pijn hebben, de juiste kennis, praktische hulpmiddelen en meer dan dat, het geeft hen verlichting en een positief perspectief. Reducept biedt een duurzame oplossing voor chronische pijn zonder bijwerkingen.

Reducept houdt zich volledig aan de richtlijnen van de WHO, IASP, NHG en Zorgstandaard Chronische Pijn, en maakt gebruik van evidence-based psychologische behandeltechnieken zoals CGT, ACT, EMDR, Mindfulness en Hypnotherapie.

Reducept is beschikbaar voor patiënten via een behandelaar. Als een patiënt in aanmerking komt voor de Reducept-therapie, zal de behandelaar een overzicht geven van het programma en met de patiënt de volgende stappen afspreken.

Doelgroep

Reducept kan ingezet worden als standaard pijneducatie en pijnmanagement voor iedere patiënt in behandeling die 3 maanden of langer pijn heeft, onafhankelijk van de oorzaak, het type pijn, de plek van de pijn en de verklaring van het pijnprobleem.

Niet geschikt voor mensen met;

  • Visuele aandoeningen
  • Aandoeningen waardoor nek of hoofdbeweging niet mogelijk is
  • Actieve wanen, hallucinaties en/ of psychoses

Onderdelen van de Reducept methode

Reducept bestaat uit vijf verschillende componenten: de VR-games, het protocol, het werkboek, het dashboard en de ledenpagina. Waar VR wordt ingezet in de behandelsetting, kunnen patiënten thuis aan de slag met het werkboek en de informatie op de ledenpagina.

Voor meer informatie vraag uw behandeld fysiotherapeut.

www.reducept.com

Aanmelden voor screening
BoddeBouman Fysiotherapie Dokkum Damwoude Damwald Ternaard Holwert Aenjum