Fysiotherapie bij schouderklachten
Schouderklachten kunnen je dagelijks leven flink belemmeren. Of je nu last hebt van een stijve of pijr jij moeite hebt met bewegen: fysiotherapie biedt uitkomst. Ontdek hier de oorzaken, behandelingen en oefeningen.
Wanneer je last hebt van schouderklachten is dit flink vervelend in je dagelijks leven. Of je schouder nu stijf is of pijn doet wanneer je hem simpelweg beweegt: het is slim om een fysio er na te laten kijken.
Verschillende soorten schouderklachten
De schouder is één van de meest beweeglijke gewrichten in het lichaam. Schouderklachten komen veel voor en kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals overbelasting, slijtage, trauma of andere medische aandoeningen. We bespreken de meest voorkomende soorten schouderklachten en hun kenmerken.
Spier- en peesklachten (rotator cuff related shoulder pain)
De rotator cuff is een groep spieren en pezen die de schouder stabiliseert en beweging mogelijk maakt. Bij overbelasting kan irritatie of ontsteking ontstaan. Dit wordt vaak gevoeld als een zeurende pijn, vooral bij het heffen van de arm.
Peesklachten of peesontsteking in de schouder ontstaan door irritatie, overbelasting of degeneratie van de pees. Een veelvoorkomend probleem is kalkafzetting in de pezen, wat voor stijfheid en scherpe pijn zorgt. Shockwave in combinatie met oefentherapie is een succesvolle behandeling bij deze peesklachten.
Gewrichtsproblemen
Het schoudergewricht vergelijken we met een koffiekop (de bovenarm) en het schoteltje (de schouder). In het gewricht kunnen verschillende problemen ontstaan.
Artrose
Artrose in de schouder ontstaat door slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Dit leidt tot stijfheid, bewegingsbeperkingen en pijn. Artrose is een lichaam verouderend proces en komt bij iedereen voor.
Naast artrose in de schouder, is het mogelijk om artrose te krijgen in de omringende gewrichten, zoals het AC-gewricht, wat het sleutelbeen verbindt met de schouder. Hoeveel je last hebt van artrose hangt af van verschillende, vaak leefstijl gerelateerde, factoren.
Luxatie
Een schouderluxatie treedt op wanneer de schouder uit de kom schiet. Dit kan gebeuren door een val, een plotselinge ruk of een verkeerde beweging. Na een luxatie is de schouder zijn de banden opgerekt en is de schouder instabiel. Dit vergroot het risico op herhaling.
Frozen shoulder (adhesieve capsulitis)
Een frozen shoulder ontstaat door een ontsteking in het gewrichtskapsel, wat leidt tot stijfheid en pijn. In de beginfase is er vooral veel pijn, terwijl in latere fases de bewegingsbeperking op de voorgrond staat. Dit proces kan maanden tot jaren duren. Een vroege diagnose kan invloed hebben op sneller en beter behandelresultaat.
Slijmbeursontsteking (bursitis)
De slijmbeurs is een met vocht gevuld zakje dat wrijving tussen pezen en botten vermindert. Bij een slijmbeursontsteking raakt deze geïrriteerd of ontstoken, wat pijn en zwelling veroorzaakt. De pijn wordt vaak gevoeld bij bewegingen in alle richtingen.
Bovenhandse sporters
Sporters die veel bovenhandse bewegingen maken, zoals tennissers, volleyballers en zwemmers, hebben een hoger risico op schouderklachten. Deze klachten ontstaan vaak door overbelasting van de schouderspieren of instabiliteit in het gewricht. Ze zijn goed te behandelen met sportfysiotherapie zodat je snel weer in actie kan zonder klachten.
Nek-schouder-arm klachten
Klachten aan de schouder komen geregeld voor in combinatie met nek- en/of bovenarmklachten. Bij het onderzoek is het van belang de beweeglijkheid van deze gewrichten mee te nemen. De manueel therapeut is hier de specialist.
Aanhoudende (chronische) pijn
Langdurige pijn in de nek-schouder-arm regio kan een gevolg zijn van eerder genoemde aandoeningen die niet goed zijn behandeld of door complexe, gecombineerde oorzaken. Aanhoudende pijn vereist vaak een multidisciplinaire aanpak om zowel de oorzaak als de pijnbeleving aan te pakken.
Waarom is een juiste diagnose belangrijk?
Elke schouderklacht heeft een andere oorzaak en vereist een specifieke aanpak. Een goede diagnose is essentieel om de juiste behandeling te starten en herstel te bevorderen. Of je nu last hebt van een acute blessure of chronische pijn: met de juiste fysiotherapeutische behandeling ervaar je snel verlichting en verbetering.
Het Schoudernetwerk Noord
Onze praktijk is aangesloten bij het Schoudernetwerk Noord, een gespecialiseerd netwerk van (schouder)fysiotherapeuten en orthopedisten. Je bent dus zeker van dat je altijd de beste zorg en de meest recente behandelmethodes krijgt voor je schouderklachten.
Behandelingen om je schouderklachten op te lossen
Bij schouderklachten zijn er verschillende effectieve behandelmethoden beschikbaar. Hieronder lichten we deze behandelingen verder toe, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten.
Manuele therapie: herstel de mobiliteit van je schouder
Manuele therapie is gericht op het verbeteren van de bewegingsvrijheid van gewrichten. Bij schouderklachten kan een fysiotherapeut specifieke mobilisatie technieken toepassen om stijfheid te verminderen en pijn te verlichten.
Onze manuele therapie specialisten
Wessel Bouman
Raymond Mulder
Jeroen Pel
Stefan Bodde
Shockwave therapie
Shockwave-therapie maakt gebruik van hoogenergetische geluidsgolven om aanhoudende peesklachten, zoals kalkafzetting, te behandelen. Dit stimuleert het herstelproces in het weefsel, verbetert de doorbloeding en breekt kalkafzettingen af.
De behandeling wordt altijd gecombineerd met oefentherapie.
Onze shockwave therapie specialisten
Raymond Mulder
Jeroen Pel
Dry-needling
Bij dry needling worden dunne naalden in triggerpoints (spierknopen) geplaatst om spierspanning te verlagen en pijn te verminderen. Dit kan effectief zijn bij klachten zoals nek-schouder-arm pijn, spierproblemen of aanhoudende pijnklachten.
Echter helpt dry needling niet bij iedereen. Hiervoor moet de fysiotherapeut eerst beoordelen of het voor jou geschikt is.
Onze dry needling specialisten
Pieter Boomsma
Wessel Bouman
Stefan Bodde
Jeroen Pel
Oefentherapie
Oefentherapie is een essentieel onderdeel van de revalidatie. Hier ligt de focus op het versterken van de spieren rondom de schouder en het verbeteren van de belastbaarheid. Een goed functionerend spierkorset kan veelvoorkomende klachten voorkomen.
Sportfysiotherapie
Sportfysiotherapie richt zich op het behandelen en voorkomen van blessures bij sporters. Voor bovenhandse sporters, zoals tennissers,volleyballers of zwemmers, is deze therapie ideaal om de schouderfunctie te verbeteren.
Denk hierbij aan gerichte kracht- en stabiliteitsoefeningen die je prestaties ondersteunen en blessures voorkomen.
Stefan Bodde
Remko van der Kooi
Oefeningen om zelf je klachten te verminderen
Bewegen is essentieel bij schouderklachten. Hier zijn een paar oefeningen die je thuis kunt proberen:
Blijf in beweging
Zorg dat je schouder niet volledig stil blijft; lichte beweging helpt herstel. Beweeg binnen de pijngrens en zorg dat na het bewegen deze klachten snel weer weg trekken.
Mobiliseren
Maak kleine cirkelbewegingen met je arm terwijl je deze ontspannen laat hangen. Of loop of blij met de hand omhoog bij de muur. Ondersteun en begeleid deze beweging eventueel met de andere hand.
Kracht (isometrisch) oefeningen bij de deur
Duw zachtjes met je handpalm tegen een deurpost, met de elleboog in de zij, zonder je arm te bewegen. Houd dit 5 tot 20 seconden vast. Herhaal 5x en het liefst 2x per dag. Je mag hierbij milde pijn ervaren, dat direct wegtrekt bij het stoppen van de oefeningen.