Lage rugpijn
Dit is een van de meest voorkomende vormen van rugpijn. Bijna iedere volwassene maakt weleens een periode van rugpijn door. De oorzaak hiervan kan verschillend zijn. Soms is het een verkeerde beweging die de pijn acuut veroorzaakt. Maar ook langdurig zitten of overmatig sporten kan het veroorzaken.
Contextuele factoren, zoals stress en slaap, verhogen de kans op lage rugklachten. Lage rugpijn kan variëren van een lichte, zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn die bewegen lastig maakt.
Hoge rugpijn
Dit type pijn komt minder vaak voor, maar kan net zo vervelend zijn. Het kan te maken hebben met overmatig bewegen, bijvoorbeeld na het schilderen van een muur of het plafond. Soms staat het ook in verband met schouderklachten. Het verbeteren van de beweeglijkheid en spierkracht oefeningen kunnen deze klachten verhelpen.
Spit (acute rugpijn)
Dit is een plotselinge, hevige pijn in de onderrug die meestal wordt veroorzaakt door een verkeerde beweging of overbelasting van de rugspieren. Spit kan zo intens zijn dat het dagelijkse activiteiten bijna onmogelijk maakt. Normaal herstellen de rugklachten vanzelf binnen een periode van 4-8 weken.
Het is belangrijk om te blijven bewegen, maar de provocerende/ pijnlijke beweging te vermijden. Mochten de klachten niet verbeteren, dan is het verstandig om de fysiotherapeut op te zoeken. Mobilisatie technieken, pijneducatie en oefentherapie kan bijdragen aan het herstel van de lage rugklachten.
Behandelmethoden om je rugklachten op te lossen
Fysiotherapie biedt verschillende manieren om rugpijn aan te pakken. Hier zijn een paar van de meest effectieve:
Manuele therapie
Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie waarbij wordt gekeken naar hoe het lichaam beweegt. Manuele therapie richt zich vooral op gewrichtsproblemen en past speciale technieken toe om deze te verminderen. Manuele therapie is uitermate geschikt wanneer je pijn ervaart in je rug en kan het herstelproces ondersteunen.
Onze manuele therapie specialisten
Wessel Bouman
Raymond Mulder
Jeroen Pel
Stefan Bodde (i.o.)
Oefentherapie
Specifieke oefeningen worden voorgeschreven om de beweeglijkheid van de rug te verbeteren. Wanneer de beweeglijkheid is verbeterd, worden de oefeningen meer gericht op de kracht en stabiliteit van de rug. Een groot gedeelte van de oefeningen kan thuis uitgevoerd worden.
Dry-needling
Wanneer je last hebt van een diepe en zeurende pijn in je rug kan dry-needling de oplossing zijn. Tijdens deze behandeling wordt de pijnlijke plek gelokaliseerd en aangeprikt met een dunne naald. Dit zorgt ervoor dat de triggerpoint die de pijn veroorzaakt ontspant waardoor de pijn zal verdwijnen.
Onze dry needling specialisten
Pieter Boomsma
Wessel Bouman
Stefan Bodde
Jeroen Pel
Pijneducatie
Het begrijpen van de oorzaak van de pijn is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Lage rugpijn kan erg vervelend zijn. Dit heeft een flinke impact op het dagelijks leven en functioneren. Het begrijpen van de oorzaak en welke soort en type pijn wel en niet ervaren kan worden draagt bij aan het herstellen van de rugklachten.
Oefeningen om je rugklachten te verminderen
Naast professionele behandelingen kunnen specifieke oefeningen helpen om rugpijn te verlichten en toekomstige problemen te voorkomen.
Stretching oefeningen
Regelmatige stretching van de hamstrings, heupbuigers en rugspieren kan de flexibiliteit verbeteren en spanning verminderen. Een dagelijkse routine van mobiliteitsoefeningen kan helpen bij de beweeglijkheid van de rug.
- Knieknuffelen
Lig languit op de grond/ bank of het bed. Trek 1 van de knie naar de borst, houdt dit kort vasten wissel van kant. Herhaal dit 5x. Wanneer het goed gaat, kan je ook beide knieën tegelijk naar de borst trekken. - Bol/Hol
Neem een positie aan, steunend op de handen en knieën. Maak een holle onderrug en vervolgens een bolle rug. Bij de holle onderrug kan er omhoog gekeken worden en bij de bolle onderrug naar beneden met de kin op de borst. Houdt de houding niet vast, maar flow/beweeg van de ene houding naar de andere.
- Heupwiegen
Lig languit op de grond/ bank of bed. Trek je knieën op in een hoek van 90 graden, met de voeten op de grond. Wieg de knieën van links naar rechts. Begin klein en wanneer het goed voelt kan de beweging groter gemaakt worden. Houdt de houding niet vast, maar flow/beweeg van de ene houding naar de andere. - Benen langer maken
Lig languit op de grond/bank of bed. Maak 1 been langer door de hiel/hak weg te duwen, terwijl het been op de grond blijft liggen. Je voelt hierbij dat de bekken wat bewegen. Wissel hierbij links en rechts af. Houdt de houding niet vast, maar flow/beweeg van de ene houding naar de andere.
Spierversterkende oefeningen
Het versterken van de spieren helpt om de wervelkolom te ondersteunen en de druk op de rug te verminderen. Denk aan oefeningen zoals planken (planking) en bruggen.
Boek je vrijblijvende screening
Klachten in je rug kunnen van grote invloed zijn op je dagelijkse bezigheden, daarom snappen we dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt komen. De fysiotherapeuten van BoddeBouman zetten met een groot aanbod aan expertise hun beste beentje voor om jou van je rugklachten af te helpen!