Boddebouman logo
Logo BoddeBouman
Logo BoddeBouman

Open dag BoddeBouman Sportcentrum: 14 december.                           Website BoddeBouman Sportcentrum: Klik hier.

Nek en/of schouder2024-11-05T09:50:08+00:00

Fysiotherapie bij nek- en schouderklachten

Heb je last van nek- en/of schouderklachten? Door onze ervaren fysiotherapie specialisten ben je hier binnen no-time weer vanaf. Vraag nu een vrijblijvende screening aan.

Aanmelden voor screening
Schouder klachten hier heb ik last van fysiotherapie

Waar komen nek- en schouderklachten meestal vandaan?

Slechte houding

Een slechte houding, bestaat dat wel? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar in de volksmond wordt dit heel vaak benoemd. Wij spreken liever van, te lang in dezelfde houding. Dit komt vaak voor bij het langdurig zitten achter een bureau. Dit kan ondersteund worden door ergonomische maatregelen.

Een gebogen rug, naar voren gestoken hoofd en opgetrokken schouders kunnen leiden tot spanning en pijn in de nek- en schouderregio. Hierbij alvast een tip, blijf je houding afwisselen en sta geregeld even op.

Stress en spanning

Stress speelt ook een grote rol bij nek- en schouderklachten. Wanneer je gestrest bent, hebben je spieren de neiging om aan te spannen, vooral rond je nek en schouders. Dit kan leiden tot langdurige (chronische)spierspanning die uiteindelijk pijn veroorzaakt.

Je mentaal welzijn is nauw verbonden met je fysieke gezondheid. Langdurige stress kan zelfs leiden tot het ontwikkelen van triggerpoints. Dit zijn kleine knopen in je spieren die pijn doen wanneer je ze indrukt.

Overbelasting en verwondingen

Fysieke activiteiten zoals tillen, trekken en duwen kunnen de spieren en pezen in je nek en schouders overbelasten. Dit kan vooral gebeuren als je de activiteiten herhaaldelijk uitvoert zonder genoeg rust.

Verwondingen zoals bij een fietsongeval, auto botsing of een val kunnen ook acute pijn veroorzaken. In dit soort gevallen is het belangrijk om snel professionele hulp te zoeken om langdurige schade te voorkomen en het herstel te stimuleren.

Aanmelden voor screening

Veelvoorkomende soorten nek en schouderklachten

Er zijn verschillende soorten onderbeenklachten die allemaal een andere behandeling vereisen. Door een beter beeld te krijgen van de soort klachten die je ervaart kunnen we deze klachten ook gerichter behandelen.

Een aantal van de meest voorkomende klachten hebben we voor je op een rijtje gezet:

Aanmelden voor screening
WhatsApp met de fysio

Spierspanning en triggerpoints

Spierspanning is een veelvoorkomend probleem dat leidt tot pijn en stijfheid. Dit wordt vaak veroorzaakt door stress, langdurige dezelfde houding, of fysieke inspanning. Triggerpoints ontstaan doordat je te weinig beweging hebt of juist door overbelasting van je spieren. Ze kunnen uitstralende pijn veroorzaken die verder gaat dan de plek van de triggerpoint zelf.

Hernia en wervelproblemen

Een andere oorzaak van nek- en schouderklachten kan een hernia zijn, waarbij een tussenwervelschijf uitstulpt en op een zenuw drukt. Dit kan leiden tot scherpe pijn, gevoelloosheid en verminderde kracht in je armen.

De wervelkolom bevat veel kleine gewrichtjes die de bewegingen van de nek en schouder helpen. Hier kunnen beperkingen in zitten, welke pijn of stijfheid veroorzaken. Mobilisaties of manuele therapie kunnen de wervelkolom vrijer laten bewegen, waarbij klachten aan de nek en schouder afnemen.

Frozen shoulder

Frozen shoulder is een aandoening waarbij je schouder erg stijf en pijnlijk aanvoelt. Het komt meestal langzaam op en kan maanden of zelfs jaren aanhouden.

De exacte oorzaak is vaak niet bekend, maar het wordt geassocieerd met langdurig de schouder minder bewegen, zoals na een blessure of operatie. Ook kan het ontstaan na bijvoorbeeld een val. Fysiotherapie speelt een grote rol in het herstelproces door de beweging van je gewricht te verbeteren en je pijn te verminderen.

Behandelmethoden om je nek en schouderklachten op te lossen

De oorzaken van nek- en schouderklachten zijn vaak net zo uiteenlopend als de behandeling ervan. Gelukkig heeft BoddeBouman verschillende deskundige therapeuten die een behandeling vinden die volledig aansluit bij jouw klachten. Door een vrijblijvende screening krijgen we een duidelijk beeld van je klachten en kunnen we hier een behandelplan voor opstellen waarmee je zo snel mogelijk weer op de been bent.

Manuele therapie

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie waarbij wordt gekeken naar hoe het lichaam beweegt. Manuele therapie richt zich vooral op gewrichtsproblemen en past speciale technieken toe om deze te verminderen. Manuele therapie is uitermate geschikt wanneer je pijn in je nek of schouderregio ervaart en kan het herstelproces ondersteunen.

Meer over manuele therapie

Onze manuele therapie specialisten

Fysiotherapie Bodde Bouman Manueel Dokkum
Wessel Bouman
Fysiotherapeut Raymond Mulder
Raymond Mulder
Fysio Jeroen Dokkum Holwert Manuele Therapie
Jeroen Pel
Fysio Dokkum Damwald Stefan Bodde
Stefan Bodde (i.o.)

Shockwave therapie

Wanneer je last hebt van een diepe en zeurende pijn in je rug kan dry-needling de oplossing zijn. Tijdens deze behandeling wordt de pijnlijke plek gelokaliseerd en aangeprikt met een dunne naald. Dit zorgt ervoor dat de triggerpoint die de pijn veroorzaakt ontspant waardoor de pijn zal verdwijnen. Dry needling kan de behandeling van nek- en schouderklachten goed ondersteunen, door pijn en stijfheid weg te nemen.

Meer over shockwave therapie

Onze shockwave therapie specialisten

Fysiotherapeut Raymond Mulder
Raymond Mulder
Fysio Jeroen Dokkum Holwert Manuele Therapie
Jeroen Pel

Dry needling

Wanneer je last hebt van een diepe en zeurende pijn in je rug kan dry-needling de oplossing zijn. Tijdens deze behandeling wordt de pijnlijke plek gelokaliseerd en aangeprikt met een dunne naald. Dit zorgt ervoor dat de triggerpoint die de pijn veroorzaakt ontspant waardoor de pijn zal verdwijnen. Dry needling kan de behandeling van nek- en schouderklachten goed ondersteunen, door pijn en stijfheid weg te nemen.

Lees meer over shockwave therapie

Onze dry needling specialisten

Fysio Pieter Dokkum Anjum Eanjum
Pieter Boomsma
Fysiotherapie Bodde Bouman Manueel Dokkum
Wessel Bouman
Fysio Dokkum Damwald Stefan Bodde
Stefan Bodde
Fysio Jeroen Dokkum Holwert Manuele Therapie
Jeroen Pel

Oefentherapie

Behandelingen zoals shockwave, manuele therapie en dry needling worden altijd ondersteund door oefentherapie. Na een interventie, waarbij de beweeglijkheid of pijn in de schouder wordt aangepakt, is het belangrijk om het weefsel weer te belasten door oefeningen. De balans tussen de belasting en belastbaarheid wordt hierdoor weer hersteld.

Aanmelden voor screening
WhatsApp met de fysio

Oefeningen om onderbeenklachten te verminderen

Wanneer je klachten ervaart aan je onderbeen kun je door gerichte oefeningen te doen de pijn verlichten, mobiliteit herstellen en toekomstige blessures te voorkomen. Onze fysiotherapeuten stellen een behandelplan op om samen met jou te kijken welke oefeningen geschikt zijn. Een aantal oefeningen die je kunt uitvoeren om je onderbeenklachten te verhelpen zijn:

Kuitspier rekken en trainen

De grote motor van het onderbeen, de kuitspier. Een van de meest voorkomende oorzaken van onderbeenklachten is de spanning in de kuitspieren of het verlengde hiervan, de achillespees. De kuitspier heeft een dubbele taak, op zowel de enkel- als het kniegewricht. We zien regelmatig, dat grote motor niet sterk genoeg is voor het uiitvoeren van de gewenste taak, bijvoorbeeld wandelen of hardlopen.

Onze therapeuten bij BoddeBouman kunnen je leren hoe je de kuitspier sterker maakt in de volledige lengte van de spier.

  • Traptrechoefening: Ga op een traptrede staan met de bal van je voet op de rand en je hielen horizontaal. Laat je hielen langzaam zakken totdat je een rek voelt in je kuiten. Beweeg langzaam terug, ditmaal iets boven de beginpositie. Herhaal deze beweging, langzaam, totdat de kuitspier verzuurt. Neemt voldoende rust (45 sec) en herhaal deze oefeningen 2-3x.

Kracht- en rekoefeningen voor de achillespees

De achillespees is een van de sterkste pezen in je lichaam. Regelmatige kracht-  rekoefeningen kunnen helpen om deze pees gezond en flexibel te houden. Onze fysiotherapeuten laten we je zien hoe je deze stretches veilig kunt uitvoeren.

  • Achillespeesstretch: Ga op een traptrede staan met de bal van je voet op de rand en je hielen horizontaal. Laat je hielen langzaam zakken totdat je een rek voelt in je kuiten. Beweeg langzaam terug, ditmaal iets boven de beginpositie. Herhaal deze beweging, langzaam, totdat de kuitspier verzuurt. Neemt voldoende rust (45 sec) en herhaal deze oefeningen 2-3 keer.
  • Handdoekstretch: Ga op de grond zitten met je benen gestrekt voor je uit. Plaats een handdoek om de bal van je voet en trek zachtjes aan de handdoek totdat je een rek voelt in je achillespees. Ze nu een beetje kracht, door de handdoek weg te willen duwen. Je voelt nu spanning in de kuitspier en achillespees. Houd deze positie 20-30 seconden vast en wissel dan van been. Herhaal dit 3-4 keer.

Oefeningen voor de voorste scheenbeenspieren

De voorste scheenbeenspieren spelen een belangrijke rol in de stabiliteit en beweging van je onderbenen en voet. Het versterken van deze spieren kan helpen om pijn en blessures te voorkomen. Onze fysiotherapeuten bieden begeleiding bij het correct uitvoeren van deze oefeningen.

  •   Tenenheffen: Ga met je rug als een plank tegen de muur staan, met je voeten ongeveer 50 centimeter van de muur. Ga met je hielen op de grond en je tenen in de lucht staan. Beweeg rustig op en neer. Herhaal dit 10-15 keer, neem 45 seconden rust en herhaal 2-3 keer.
  •   Diepekuitspier oefeningen: Pak een tennisbal en plaats deze tussen de hakken. Klem te tennisbal tussen de hieken. Ga met 2 benen op de tenenstaan en weer terug. De tennisbal moet blijven zitten. Herhaal dit 10-15keer, neem 45 seconden rust en herhaal 2-3 keer.
  • Weerstandsoefeningen: Bevestig een weerstandsband om een vast object en het andere uiteinde om je voet. Trek je voet omhoog tegen de weerstand van de band. Doe dit 10-15 keer aan elke kant.
Aanmelden voor screening
WhatsApp met de fysio

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn nek- en schouderklachten zelf verhelpen?2024-07-16T09:16:33+00:00

In sommige gevallen kunnen eenvoudige thuisoefeningen en houdingsaanpassingen voldoende zijn om milde klachten te verlichten. Echter, bij aanhoudende (chronische) of ernstige pijn is het raadzaam om professioneel advies en behandeling te zoeken.

Zelfbehandeling kan nuttig zijn, maar het is belangrijk om te weten wanneer je hulp nodig hebt. Als je klachten aanhouden of verergeren, neem dan contact op met een fysiotherapeut voor een grondige evaluatie en een gepersonaliseerd behandelplan.

Hoe vaak moet ik naar de fysiotherapeut?2024-07-16T09:16:08+00:00

Dit hangt af van de ernst van je klachten. Samen met de fysiotherapeut wordt de klachten in kaart gebracht. Afhankelijk van het probleem wordt een plan van aanpak gemaakt. Hierbij wordt besproken hoeveel behandelingen fysiotherapie mogelijk nodig zijn. Vaak wordt er in het begin 1x per week behandeld, waarbij zelfstandig thuis wordt geoefend.

Wat zijn de beste oefeningen voor nek- en schouderklachten?2024-07-16T09:15:45+00:00

De beste oefeningen zijn vaak een combinatie van rek- en strekoefeningen, ontspanningsoefeningen en krachttraining. Onze ervaren fysiotherapeuten maken een persoonlijk oefenprogramma dat is afgestemd op jouw specifieke klachten.

Oefeningen zoals nekbuigingen, schouderrollen, en het gebruik van weerstandsbanden helpen om je pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Zorg ervoor dat je de oefeningen correct uitvoert om verdere blessures te voorkomen.

Boek je vrijblijvende screening

Klachten in je nek- en schouder(s) kunnen van grote invloed zijn op je dagelijkse bezigheden, daarom snappen we dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt komen. De fysiotherapeuten van BoddeBouman zetten met een groot aanbod aan expertise hun beste beentje voor om jou van je onderbeen klachten af te helpen!

Aanmelden voor screening
Go to Top