Boddebouman logo
Logo BoddeBouman
Logo BoddeBouman

Ben jij de nieuwe collega die wij zoeken?!                                 Informatie over het sportcentrum? Klik hier.

Enkel en/of voet2024-09-19T14:13:09+00:00

Fysiotherapie bij enkel- en/of voetklachten

Van sportblessures tot overbelasting of slijtage, enkel en/of voetklachten zijn van grote invloed op je dagelijks leven. Gelukkig kun je bij BoddeBouman terecht om je klachten zo snel mogelijk te behandelen en pijnloos door het leven te wandelen.

Aanmelden voor screening
pijn in benen
Onze specialisten op gebied van onderbeenklachten

Waar komen enkel- en/of voetklachten meestal vandaan?

De oorzaak van klachten van je enkel en/of voet is erg uiteenlopend, veel van de klachten aan de enkel en/of voet ontstaan tijdens het sporten door overbelasting of een verzwikking. Ook kan het ontstaan wanneer je bijvoorbeeld de verkeerde schoenen draagt of plotseling trauma aan het gewricht, de pezen of spieren.

Daarnaast zijn er andere oorzaken voor enkel/voetklachten te vinden in ouderdom (slijtage), diabetis of gerwrichtonstekingen, wat zorgt voor gewricht irritatie en een verminderd herstellend vermogen.

Aannmelden voor screening

Meest voorkomende enkel- en voetklachten

Wanneer je praat over enkel en/of voetklachten praat je over een enorm breed scala aan klachten en aandoeningen die deze klachten veroorzaken, we hebben de meest voorkomende klachten voor je op een rijtje gezet.

Aannmelden voor screening

Verstuikingen

De banden die je gewrichten en botten op hun plek houden worden ook wel ligamenten genoemd. Wanneer deze ligamenten te ver uitrekken of zelfs scheuren kan dit klachten veroorzaken. Veel van deze klachten ontstaan tijdens het sporten door bijvoorbeeld een ongelukkige sprong of val. Vaak herstellen deze klachten goed, maar restklachten kunnen zorgen voor meer bewegelijkheid in het gewricht. Dit vergroot de kans dat een verstuiking vaker gaat gebeuren.

Botbreuken (fracturen)

Botbreuken kunnen variëren van kleine scheurtjes tot het volledig afbreken van delen van het bot. Vaak ontstaan botbreuken door een ongeluk zoals een val. Ouderen hebben een verhoogd risico op botbreuken doordat een verminderde kwaliteit en botdichtheid. Ook bij enkelverzwikkingen kunnen botbreuken voorkomen. Soms zien we stressfracturen voorbij komen in de middenvoetbeentjes.

Achillespees ontsteking (Achilles tendinopathie)

Achillespees ontsteking wordt gekenmerkt door veel pijn aan het lagere gedeelte van de kuit en hiel. Het ontstaat vaak door overbelasting van de achillespees. Achillespeesklachten geven stijfheid in de ochtend, welke gedurende de dag weg kan trekken. Vaak geeft het direct pijn bij krachtigere bewegingen.

Hielpijn (Plantaire fasciitis)

Vaak treedt deze pijn op wanneer je na lange tijd weer gaat staan, het ontstaat door een overbelaste planta fascia, de band/peesplaat die aan de onderkant van je voet loopt. Dit wordt ook wel hielspoor genoemd. Hielspoor ontstaat niet zomaar, maar wordt veroorzaakt door de jaren heen. De peesplaats kan de belastbaarheid van het bewegen niet aan en gaat pijn geven. Het herstel hiervan, kan daardoor ook lang duren.

Hielspoor

Overbelasting en een toename van trekkrachten aan de pees veroorzaakt een uitstulping aan het hielbeen. Hierbij kan scherpe pijn in de hiel worden ervaren, vooral in de ochtend wanneer je na een lange periode van rust weer op je benen gaat staan. Hielspoor komt ook voor, zonder dat iemand er last van heeft. De hielspoor zelf hoeft niet altijd de klachten te geven.

Behandelingen waarmee je de klachten oplost

Omdat de klachten en oorzaken van enkel en/of voetklachten enorm uiteen lopen, zijn er ook een hoop verschillende behandelingsmogelijkheden voor. Samen met jou kijken we door middel van een screening tegen welke klachten je aanloopt en wat hier de oorzaak van is.

Laten we samen een geschikte behandeling vinden, zodat jij weer je beste beentje voor zet!

Aanmelden voor screening

Manuele therapie

Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie waarbij wordt gekeken naar hoe het lichaam beweegt. Manuele therapie richt zich vooral op gewrichtsproblemen en past speciale technieken toe om de beweeglijkheid te verbeteren.

Tijdens de manuele therapie beoordelen en behandelen we de beweeglijkheid van de gewrichten, passend bij je houding en looppatroon.

Meer over manuele therapie

Onze manuele therapie specialisten

Fysiotherapie Bodde Bouman Manueel Dokkum
Wessel Bouman
Fysiotherapeut Raymond Mulder
Raymond Mulder
Fysio Jeroen Dokkum Holwert Manuele Therapie
Jeroen Pel
Fysio Dokkum Damwald Stefan Bodde
Stefan Bodde (i.o.)

Sportfysiotherapie

Veel klachten aan de enkel en/of voet ontstaan tijdens het sporten. Bij BoddeBouman hebben we verschillende sportfysiotherapeuten die alles weten over sportblessures en samen met jou gaan werken om jouw sportdoelen weer te bereiken.

Met ex-topsporter en ervaren sporttherapeut Stefan Bodde ben je bij BoddeBouman aan het juiste adres! Samen met sportfysiotherapeut Remco van der Kooi helpen ze je aan een duurzaam en succesvol herstel.

Meer over sportfysiotherapie

Onze sporttherapie specialisten

Fysio Dokkum Damwald Stefan Bodde
Stefan Bodde
Fysiotherapeut Remko van der Kooi
Remko van der Kooi

Shockwave therapie

Door middel van zogeheten “schokgolven” die nauwkeurig zijn afgesteld om de gewenste locatie in het lichaam te bereiken kan de pijn in pezen en spieren verlicht worden. Deze therapie is dus uitermate geschikt wanneer je last hebt van achillespees klachten of bijvoorbeeld hielspoor.

Meer over shockwave therapie

Onze shockwave therapie specialisten

Fysiotherapeut Raymond Mulder
Raymond Mulder
Fysio Jeroen Dokkum Holwert Manuele Therapie
Jeroen Pel

Medical taping

Bij de enkel en voet kan de tape aangebracht worden om het gewricht te ondersteunen in de herstelfase. De ondersteuning kan worden ervaren als extra stabiliteit en stevigheid.

Meer over medical taping

Onze medical taping specalisten

Fysio Pieter Dokkum Anjum Eanjum
Pieter Boomsma
Fysio Dokkum Damwald Stefan Bodde
Stefan Bodde
Remko van der Kooi
Aannmelden voor screening

Oefeningen om je enkel- en/of voetklachten te verminderen

Wanneer je klachten ervaart aan je onderbeen kun je door gerichte oefeningen te doen de pijn verlichten, mobiliteit herstellen en toekomstige blessures te voorkomen. Onze fysiotherapeuten stellen een behandelplan op om samen met jou te kijken welke oefeningen geschikt zijn. Een aantal oefeningen die je kunt uitvoeren om je onderbeenklachten te verhelpen zijn:

Wandelen op je tenen

Loop een stuk van ongeveer 20 meter op je tenen gevolgd door hetzelfde stuk op je hakken en wissel dit af. Deze oefening zorgt voor een verbeterde balans en versterkt de spieren in je voeten.

Kuitspier versterken

Ga op een traptrede staan met de bal van je voet op de rand en je hielen horizontaal. Laat je hielen langzaam zakken totdat je een rek voelt in je kuiten. Beweeg langzaam terug, ditmaal iets boven de beginpositie. Herhaal deze beweging, langzaam, totdat de kuitspier verzuurt. Neemt voldoende rust (45 sec) en herhaal deze oefeningen 2-3 keer.

Handdoek scrunches

Ga zitten op een stoel en plaats een handdoek op de grond, probeer vervolgens met je tenen de handdoek naar je toe te trekken en herhaal dit meerdere keren. Deze oefening zorgt voor spieropbouw aan de onderkant van je voeten.

Gun je enkels en voeten hun welverdiende rust

Een hoop klachten in je enkel of voet ontstaan door overbelasting, soms is het daarom belangrijk dat je juist even in de rust gaat en fysieke activiteit beperkt. Hierdoor krijgen je enkels en voeten ruimte om te herstellen.

Aannmelden voor screening

Veelgestelde vragen

Hoe worden de klachten aan mijn enkel of voet gediagnosticeerd?2024-07-12T07:21:15+00:00

Wanneer je last hebt van je enkel of voet kun je bij ons terecht voor een vrijblijvende screening. Tijdens deze screening analyseren we jouw klachten en vinden we de diagnose die aansluit bij de klachten die je ervaart. We hebben de mogelijkheid om aanvullend op het lichamelijk onderzoek, echografie toe te passen. Hiermee kunnen we de pezen en banden goed beoordelen. Vervolgens vinden we de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de behandelingen die je gaan helpen om van je klachten af te komen.

Is het beter om door te sporten of juist rust te nemen?2024-07-12T07:24:34+00:00

Of het beter is om rust te nemen of juist gunstig is om door te blijven bewegen is soms lastig in te schatten. Over het algemeen heeft bewegen de voorkeur boven rust. Wanneer er sprake is van acuut letsel zoals bijvoorbeeld een verstuiking of een breuk is het daarentegen belangrijk dat je enkel of voet in de eerste fase van herstel juist rust gunt. Het is altijd belangrijk dat je samen met je fysiotherapeut overlegt wat voor jou de beste manier is.

Hoe kan ik enkel en/of voet klachten voorkomen?2024-07-12T07:18:54+00:00

Helaas zijn klachten aan je enkel en/of voet niet altijd te voorkomen, toch zijn er een aantal dingen die de kans op klachten kan verminderen. Een van de belangrijkste tips die we voor je hebben is het dragen van goede schoenen. Zorg voor goede en ondersteunende schoenen die geschikt zijn voor jouw voeten (en de juiste maat). Voorkom daarnaast overbelasting door te veel of te vaak dezelfde beweging uit te voeren en zorg tijdens het sporten altijd voor een goede warming up en cooling-down.

Ik heb klachten in mijn enkel en/of voet, maar ik weet hier niet de oorzaak van, hoe kom ik hier achter?2024-07-12T07:19:26+00:00

Klachten in je enkel en/of voet hebben een grote invloed op je leven. Wanneer de aanleiding van de klachten onbekend is, kan dit voor veel onzekerheid zorgen omdat je niet weet waar het vandaan komt en hoe je ervanaf kunt komen. Bij BoddeBouman kijken we door middel van een screening samen met jou waar deze klachten vandaan komen en op deze manier stellen we een persoonlijk behandelplan met je op. Samen zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk van je klachten af bent.

Boek je vrijblijvende screening

Heb jij last van pijn in je enkel en/of voet? Wij begrijpen dat dit een grote invloed heeft op je dagelijkse bezigheden en dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt komen. Om jou van je enkel- en/of voetklachten af te helpen, zetten onze verschillende therapeutische specialisten graag hun beste beentje voor!

Meld je hieronder aan voor een vrijblijvende screening waarbij we je klachten in kaart brengen.

Aanmelden voor screening
Go to Top