Waar komen bovenbeenklachten meestal vandaan?
De oorzaak van klachten in je bovenbeen is erg uiteenlopend, veel van de klachten ontstaan tijdens het sporten door overbelasting of plotseling trauma aan de pezen of spieren.
Daarnaast ontstaan door problemen aan het knie of heupgewricht. Denk hierbij aan artrose, wat een normaal verschijnsel is bij het ouder worden. Ook verschillende ziekten kunnen klachten aan de bovenbenen veroorzaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld diabetes, wat zorgt voor een verminderde doorbloeding en herstellend vermogen, of artritis, waarbij de gewrichten in de benen worden aangetast.
Overbelasting
Overbelasting ontstaat wanneer je bovenbeenspieren en pezen meer werk moet verrichten dan ze aankunnen en niet voldoende tijd te krijgen om te herstellen. Vooral bij mensen die veel sporten of die fysiek zwaar werk doen zonder dit geleidelijk op te bouwen zien wij dat er veel klachten ontstaan aan het onderbeen. Deze worden veroorzaakt door een disbalans in de belasting en belastbaarheid, oftewel overbelasting.
Slechte techniek en houding
Een goede techniek en houding zorgen ervoor dat bovenbeenspieren en pezen gelijkmatig worden belast. Neem je niet de juiste houding aan tijdens het sporten of dagelijkse bewegingen? Dan ontstaat er extra druk op de spieren in je onderbeen. Op den duur kan dit leiden tot overbelasting en klachten.
Techniek In combinatie met het geleidelijk opbouwen van de belastbaarheid, bijvoorbeeld het aantal kilometers wandelen of hardlopen, is van groot belang. Het is hierbij ook belangrijk dat je de juiste schoenen draagt met voldoende ondersteuning.
Sporten zonder warming-up of cooling down
Om verantwoord te sporten is het belangrijk dat je voor het sporten je spieren opwarmt en na het sporten je spieren weer tot rust laat komen.
Om te kunnen bouwen aan een sterker lichaam, moet je hierbij rekening houden met hersteltijd. Door een warming-up of cooling-down te doen tijdens het sporten voorkom je de kans op blessures aan onder andere je onderbenen, meer lezen over waarom je een warming-up en cooling down moet doen?
Anatomische afwijkingen
Klachten aan het onderbeen hebben niet altijd een sportieve aard, ook door aangeboren of ontwikkelde afwijkingen kunnen klachten aan het onderbeen ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan platvoeten, een verkeerde stand van de benen of overgewicht. Dit betekent echter niet dat dit direct tot klachten hoeft te leiden. Een sterk en vitaal lichaam kan ook met anatomische afwijkingen goed functioneren.
Spierscheuringen
De spieren in je bovenbeen, zoals de quadriceps en hamstrings, kunnen scheuren door overbelasting of een plotselinge beweging. Dit komt vaak voor tijdens sporten zoals voetbal of hardlopen. Spierscheuringen zijn er in verschillende soorten en maten en hebben verschillende fases van herstel.
Botbreuken (fracturen)
Botbreuken kunnen variëren van kleine scheurtjes tot het volledig afbreken van delen van het bot. Vaak ontstaan botbreuken door een ongeluk zoals een val. Ouderen hebben een verhoogd risico op botbreuken doordat de fragiliteit van de botten hoger is.
Iliotibiaal bandsyndroom (ITBS)
ITBS wordt gekenmerkt door pijn aan de buitenkant van het bovenbeen en de knie. Het ontstaat vaak door overbelasting van de iliotibiale band, een peesplaat die van je heup naar je knie loopt. Dit komt vaak voor bij hardlopers en wordt ook wel een hardlopersknie genoemd.
Slijmbeursontsteking (Bursitis)
Een slijmbeursontsteking kan pijn en zwelling veroorzaken in het bovenbeen, met name rondom de heup. Dit ontstaat vaak door overbelasting of herhaalde bewegingen. Veel bewegingen zijn gevoelig en het gebied kan warm aanvoelen. Ook is het moeilijk om op de pijnlijke zijde te liggen.
Hamstringblessures
Hamstringblessures komen vaak voor bij voetballers, sprinters en andere sporters. Ze worden gekenmerkt door plotselinge pijn aan de achterkant van het bovenbeen en kunnen variëren van lichte verrekking tot volledige scheuring. Een hamstring is een sterke spier met een beschermende functie heeft voor de knie. Hij werkt samen met het bekken voor controle in het heup/bekkengebied.
Behandelingen waarmee je de klachten vermindert
Omdat de klachten en oorzaken van bovenbeenklachten enorm uiteen lopen, zijn er ook een hoop verschillende behandelingsmogelijkheden voor. Samen met jou kijken we door middel van een screening tegen welke klachten je aanloopt en wat hier de oorzaak van is.
Laten we samen een geschikte behandeling vinden, zodat jij weer je beste beentje voort kunt zetten!
Manuele therapie
Manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie waarbij wordt gekeken naar hoe het lichaam beweegt. Het richt zich vooral op gewrichtsproblemen en past speciale technieken toe om deze te verminderen. Manuele therapie is vooral geschikt wanneer je pijn hebt in je bovenbeen. Het ondersteunt je herstelproces.
Onze manuele therapie specialisten
Wessel Bouman
Raymond Mulder
Jeroen Pel
Stefan Bodde (i.o.)
Shockwave therapie
Deze niet-invasieve behandelmethode is geschikt voor mensen die (aanhoudende) pijn ervaren in spieren en pezen. Het richt geluidsgolven af op de plek van de pijn. Deze behandeling wordt vaak in combinatie gegeven met andere behandelingen zoals oefentherapie, manuele therapie en dry-needling. Dit is ook een populaire behandeling bij mensen die aanhoudende (chronische) pijn ervaren, maar ook pijn door overbelasting, wat vaak het geval is bij onderbeenklachten.
Onze shockwave therapie specialisten
Raymond Mulder
Jeroen Pel
Sportfysiotherapie
Veel klachten aan het bovenbeen ontstaan tijdens het sporten. Bij BoddeBouman hebben we verschillende sportfysiotherapeuten die alles weten over sportblessures en samen met jou gaan werken om jouw sportdoelen weer te bereiken.
Met ex-topsporter en ervaren sporttherapeut Stefan Bodde ben je bij BoddeBouman aan het juiste adres! Samen met sportfysiotherapeut (i.o.) Remco van der Kooi kunnen ze je helpen aan een duurzaam en succesvol herstel.
Onze sportfysiotherapie specialisten
Stefan Bodde
Remco van der Kooi
Medical taping
Deze elastische tape wordt volgens een speciale methode op de huid aangebracht waardoor de verlichting kan bieden door een ondersteunend effect. Het kan uitkomst bieden bij overbelasting van de spieren, verbeteren van de circulatie en het herstellen. Medical taping is niet voor iedereen geschikt en is nooit een alleenstaande behandeling.
Oefeningen om je bovenbeenklachten te verminderen
Smeer je gewricht
Fietsen, fietsen en fietsen. Fietsen is een goede training voor je knie. Het is laag belastend en een goede conditionele training. Heb je een elektrische fiets? Geen probleem, elektrisch fietsen is beter dan helemaal niet fietsen. Zet de fiets wat vaker op ECO stand. Probeer af en toe de ondersteuning helemaal uit te zetten, zo wordt het fietsen nog meer een training!
De wallsit
De paracetamol voor de bovenbenen en kniepees.
Ga tegen een (gladde) muur aan staan. Stap een stukje naar voren en glijdt naar beneden zodat de knieën in een hoek van 60-90 graden gaat zitten tegen de muur. De knieën moeten boven de enkels blijven. Houdt dit 10 tot 45 seconden vol. Let erop, dat je hierbij lichte pijn in de knie mag voelen. Dit moet wel direct weg zijn, als je stopt met de oefeningen!
Herhaal de wallsit 5x, het liefst 2x per dag (bij peesklachten).
Hamstring stretch
Ga met één been gestrekt voor je zitten en buig voorzichtig naar voren om je hamstring te rekken. Hierbij mag je milde rek ervaren. Houdt deze houding 20-45 seconden vast. Herhaal dit bij beide benen
Squats
Squats zijn een uitstekende oefening om de spieren in je bovenbenen te versterken. Begin met je voeten op schouderbreedte en zak langzaam door je knieën, houd je rug recht.
Gun je bovenbenen hun welverdiende rust
Een hoop klachten in je bovenbeen ontstaan door overbelasting, soms is het daarom belangrijk dat je juist even in de rust gaat en fysieke activiteit beperkt. Hierdoor krijgen je bovenbenen ruimte om te herstellen. Rust niet te lang (weken), want dit zorgt voor een verminderde belastbaarheid van de spieren en pezen.
Veelgestelde vragen
Boek je vrijblijvende screening
Klachten in je bovenbeen kunnen van grote invloed zijn op je dagelijkse bezigheden, daarom snappen we dat je hier zo snel mogelijk vanaf wilt komen. De fysiotherapeuten van BoddeBouman zetten met een groot aanbod aan expertise hun beste beentje voor om jou van je onderbeen klachten af te helpen!