Virtual reality

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Virtual reality

Virtual reality (VR)

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer gegenereerd beeld. De bril bevat namelijk een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af. Doordat je ogen elk een eigen beeld zien, dat licht van elkaar verschilt, zie je diepte in de virtuele omgeving. Met andere woorden: je kijkt dan in 3D. Vaak hoor je bijpassende geluiden door een hoofdtelefoon of vanuit de ingebouwde speakers om de ervaring realistischer te maken en te versterken.

BoddeBouman cirkel

Onze specialist

Gryte Hoekstra Fysiotherapeut

Gryte Hoekstra

Een techniek die wordt toegepast bij:

  • Chronische/langdurige pijnklachten
  • Nek-/ Rugklachten
  • Schouderklachten
  • Dystrofie

Doordat sensoren de bewegingen van je hoofd volgen, beweegt de VR-omgeving op dezelfde manier mee. Zo kun je rondkijken in de virtuele werkelijkheid. Geavanceerdere systemen herkennen het als je rondloopt of bukt. Ze nemen de bewegingen over in de virtuele werkelijkheid.

VR wordt al veel toegepast in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld bij revalidatie, bij de behandeling van psychische klachten en bij vliegangst en hoogtevrees. Specifiek voor de fysiotherapeut zijn diverse toepassingen ontwikkeld en in ontwikkeling.

Reducept

Reducept is een digitale training die speciaal is ontwikkeld voor mensen die al lange tijd pijnklachten hebben. De training is een aanvulling op de therapie die geven wordt bij de chronische pijn. Reducept is een digitale training die plaatsvindt in Virtual Reality. In VR maak je een reis door het zenuwstelsel. Je ziet en hoort hoe pijn werkt. Goed begrijpen hoe pijn werkt maakt dat in het dagelijks leven beter op pijn gereageerd kan worden. Daarnaast is het mogelijk om verschillende oefeningen uit te voeren in Reducept, zodat de hersenen op een andere manier met pijn omgaan. Hierdoor krijgt u meer grip op de pijnklachten.

Doordat het programma in een spelvorm is, zal het niet voelen als een oefeningen of trainingssessie. Zowel de kennis als oefeningen van Reducept zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en behandelmethodes waarvan bewegen is dat ze pijn positief kunnen beïnvloeden.

Virtual reality BoddeBouman dokkum