Boddebouman logo
Logo BoddeBouman
Logo BoddeBouman

Ben jij de nieuwe collega die wij zoeken?!                                 Informatie over het sportcentrum? Klik hier.

Medical Taping2024-07-08T11:56:25+00:00

Medical taping

De ene zweert erbij, de ander is sceptisch over het effect. Medical taping is een veelbesproken onderwerp binnen de fysiotherapie.

Aanmelden voor screening

Wat is medical taping?

Wat is medical taping?

Medical taping of kinesiotaping is een techniek waarbij elastische tape op de huid wordt aangebracht om spieren, gewrichten en lymfestromen mogelijk te ondersteunen. Deze methode is ontstaan in Japan en wordt ondertussen veel gebruikt binnen de fysiotherapie en (top)sport

Aanmelden voor screening
BoddeBouman cirkel

Waar heb je last van?

Hoe werkt medical taping?

Medical tape wordt gemaakt van katoen en een lijmlaag van acryl. Het is ontworpen om dezelfde elasticiteit en dikte te hebben als de huid waardoor het de bewegingen van je lichaam niet beperkt, maar juist ondersteunt.

Waar kun je medical taping voor gebruiken?

Medical taping kun je op verschillende manieren toepassen, afhankelijk van je klachten. Een aantal van de manieren hoe medical taping kan worden toegepast zijn: 

Aanmelden voor screening

Spierondersteuning: Wanneer de tape in de richting van de spiervezels wordt aangebracht kan het ondersteuning bieden bij beweging. Dit helpt bij het verminderen van vermoeidheid en overbelasting van de spieren.

Gewichtsstabilisatie: Bij een blessure of gewrichtenproblemen kan de tape rondom de gewrichten aangebracht worden om extra waargenomen stabiliteit te bieden.

Pijnverlichting: Door de tape aan te brengen op pijnlijke gebieden wordt de druk op de pijnreceptoren die deze pijn veroorzaken verminderd.

Lymfedrainage: Medical taping kan ook worden toegepast om zwelling te verminderen. Wanneer de tape op een bepaalde manier wordt aangebracht kan het de huid lichtjes optillen wat de lymfecirculatie bevordert en de zwelling minder wordt.

Waarom zijn mensen kritisch over medical tape?

Hoewel veel van onze patiënten positieve ervaringen hebben met het gebruik van medical tape blijft de wetenschap kritisch. Er is namelijk beperkt wetenschappelijk bewijs dat medical tape daadwerkelijk effectief is. Daarentegen kent medical tape zeer beperkte en minimale bijwerkingen waardoor het geen kwaad kan om het aan te brengen.

BoddeBouman cirkel

Medical taping bij fysiotherapiepraktijk BoddeBouman

Medical taping wordt alleen aangebracht wanneer dit een aanvulling is op een behandeling. Wij vinden dat medical tape geen ‘stand alone’ behandeling kan zijn. Dit houdt in, dat alleen het aanbrengen van medical tape, niet voldoende is voor effectief en duurzaam herstel. Het wordt gebruikt of toegepast als ondersteuning.

De patiënt kan door medical tape een ondersteunend gevoel ervaren, en durft hierdoor sneller in beweging te komen. De beweging, zal meer bijdragen aan het herstel, dan de medical tape. Aangezien wij beweging promoten, kunenn wij zo op een verantwoorde manier, medical tape aanbrengen.

Aanmelden voor screening

Aanmelden voor screening

Gepersonaliseerd behandelplan

Klachten kunnen vaak enorm uiteenlopen, daarom geloven wij bij BoddeBouman in een persoonlijk behandelplan Op deze manier stellen we een behandelplan op wat volledig op jou is afgestemd.

Op het moment dat je bij ons je behandeling start, zullen we eerst een screening en onderzoek uitvoeren waarbij we al je klachten in kaart brengen. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op. Soms wordt medical taping gebruikt in combinatie met andere behandelmethodes zoals manuele therapie, oefentherapie, shockwave therapie of sportfysiotherapie.

Bij BoddeBouman zien we medical taping als een waardevolle techniek die we op een kritische en doordachte wijze toepassen als aanvulling op je persoonlijke behandelplan.

Ben jij benieuwd hoe medical taping jou kan helpen als onderdeel van een op maat gemaakt behandelplan? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een afspraak en ontdek wat onze gespecialiseerde fysiotherapeuten voor je kunnen betekenen

Aanmelden voor screening
Pieter Boomsma Fysiotherapeut

Pieter Boomsma

Stefan Bodde Fysiotherapie

Stefan Bodde

Remko vd Kooi

Remko van der Kooi

Veelgestelde vragen

Wordt medical tape vergoed door mijn verzekering?2024-07-08T07:47:18+00:00

Medical tape kan een onderdeel zijn een behandeling fysiotherapie. De vergoeding van fysiotherapie hangt sterk af van de verzekeraar en het type zorgverzekering die daar is afgesloten. Wanneer je hier meer over wilt weten raden we aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Zijn er bijwerkingen aan de medical tape?2024-07-08T07:46:56+00:00

Er zijn mensen die allergisch zijn voor de bestanddelen van de tape, dit kan irritatie veroorzaken. Ernstige bijwerkingen zijn er gelukkig niet.

Hoelang blijft de tape zitten?2024-07-08T07:46:31+00:00

Medical tape kan meerdere dagen blijven zitten, de volledige duur hangt af van de conditie van je huid en de activiteiten die je uitvoert tijdens het dragen van de tape. Ben je bijvoorbeeld erg sportief, of komt de tape in aanraking met water? Dan kan het zijn dat de tape sneller loslaat.

Is medical taping geschikt voor iedereen?2024-07-08T07:46:10+00:00

Het is moeilijk om te zeggen dat medical taping voor iedereen geschikt is, het hangt namelijk heel erg af van de klachten die je ervaart. Wil je weten of medical taping geschikt is voor jou? Neem dan contact met ons op en onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen je graag verder.

Go to Top