Hart- en longrevalidatie

Aanmelden voor screening

Aanmelden voor screening

Hart- en longrevalidatie

Longrevalidatie

Iedere patiënt met de aandoening COPD en astma heeft enig mate van conditionele beperking. Deze beperking gaat vaak gepaard met het niet meer kunnen uitvoeren van een hobby, sport of andere activiteit. Om zo vitaal en fit mogelijk te blijven is het van groot belang dat het lichaam op de juiste manier getriggerd wordt om toch voldoende zuurstof naar het beperkte gebied te krijgen.

Bij COPD en Astma is het bekend dat de longen niet voldoende zuurstof produceren of versturen naar het lichaam om zonder beperking te kunnen bewegen. Daarnaast het ten gevolge van de aandoening vaak ook niet in staat de koolstofdioxide (welke wij produceren) af te voeren. Om de longen te trainen is het belangrijk dat deze gemotiveerd worden de optimale gaswisseling te generen. Dit kan alleen door op een juiste manier te bewegen/ sporten. Aan de hand van de fysiotherapeut wordt dit gedaan en worden en adviezen en technieken aangeleerd om optimaal te blijven functioneren.

Aanmelden voor screening
BoddeBouman cirkel

Wanneer longrevalidatie?

 • Patiënt met COPD
 • Patiënt met astma
 • Ademhaling beperking
 • Longkanker/operatie een de longen
 • Long Covid-19

Daarnaast wordt er hard gewerkt om de spierkracht en massa van zowel de longen als het andere organen zo sterk mogelijk te maken. Dit omdat een sterk orgaan minder zuurstof vraagt en mindere koolstofdioxide produceert.

Als laatste, en mogelijk wel belangrijkste onderdeel, wordt in binnen een groep besproken hoe om te gaan met de klachten. Welke klachten zijn veel voorkomend? Welke rol speelt het weer? Wanneer doe ik te veel en hoe ga ik om met angst? Met behulp van de fysiotherapeut kan de patiënt zowel fitter worden als beter omgaan met de aandoeningen COPD en Astma.

Het team

BoddeBouman heeft twee gespecialiseerde long therapeuten in huis. Wij blijven op de hoogte van alle ontwikkelingen door actief te participeren binnen het Long-Covid netwerk en het Chronisch zorgnet.

Jorrit de Jong fysiotherapeut

Jorrit de Jong

Margriet van Meekeren

Jelmer Schaaf Fysiotherapeut

Jelmer Schaaf

Gryte Hoekstra Fysiotherapeut

Gryte Hoekstra

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie is voor iedereen, jong of oud, met een hartaandoening of recent een hartoperatie. Voorbeelden van hartaandoeningen waarvoor revalideren mogelijk is, zijn:

 • Hartaanval (myocardinfarct)
 • Hartkramp (angina pectoris)
 • Hartfalen (decompensatio cordis)
 • Hartklepaandoeningen
 • Hartritmestoornissen (tachycardie of bradycardie)
 • Dotterbehandeling of bypass operatie
 • Implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) of pacemaker (PM)

Voor meer informatie over deze aandoeningen, lees hier meer.

Aanmelden voor screening
BoddeBouman cirkel

Het team

BoddeBouman heeft met Jelmer en Gryte twee specialisten in huis op het gebied van hartrevalidatie. Door de samenwerking met de Cardiologen van het MCL/Sionsberg en het revalidatie centrum HartVitaal hebben wij een sterk netwerk om u zo goed mogelijk te helpen. Bij veel hartaandoeningen of operaties wordt eerst gekozen voor een revalidatie traject in het ziekenhuis (HartVitaal). Wanneer doelen nog niet behaald zijn kunt u onder begeleiding van een van onze therapeuten verder werken aan uw persoonlijke doelen.

Jelmer Schaaf Fysiotherapeut

Jelmer Schaaf

Gryte Hoekstra Fysiotherapeut

Gryte Hoekstra