Wat is een Bikefit?  

Als je een fiets koopt geeft de verkoper een advies qua framemaat. Dit is het meest uitgeklede begin van maatwerk richting je individuele lichaamscompositie. Bij een BikeFit passen we de rest van de fiets zo aan dat je perfect ‘Fit’ op de fiets.

We beginnen samen met een intake, vervolgens gaan we op de behandeltafel de lichaamsmaten nauwkeurig opmeten en kijken we naar de bewegingsuitslag van de gewrichten, rompstabiliteit en kracht in de armen. Na deze lichamelijke controle gaan we richting de fiets. Hiervan worden de maten opgenomen en bekijken we hoe dit zich verhoudt met je lichaamseigenschappen. Meestal is er op dit moment al een “hypothese”, een verwachting richting de videoanalyse. Als vervolgens de fiets op de rollerbank staat, met neonplakkers op, gaan we aan de hand van de videoanalyse kijken of die hypothese klopt!  

Na deze Bikefit wordt, afhankelijk van welke Bikefit pakket afgenomen wordt, een check-up afspraak ingepland voor 2 à 3 weken na dato. Bij deze check-up, soms alleen telefonisch, soms fysiek in de studio, deel je je eigen ervaring sinds de Bikefit. Deze eerste check-up hoort bij de Bikefit.  

Welke aspecten zijn belangrijk?  

Bij onze Bikefit kijken we samen naar de specifieke doelstelling. Als je aero wil zitten heb je een andere afstelling van je fiets nodig, maar ook andere voorwaarden qua lichaamskracht en rompstabiliteit. Naast aero zijn kracht en comfort de pijlers voor een Bikefit. Nadat we dit besproken hebben kijken we of het doel past bij de randvoorwaarden die je lichaam biedt en passen we de fiets optimaal op je gewenste manier aan.  

Wat zijn de risico’s van een niet goed afgestelde fiets?  

De klachten die veroorzaakt worden door een slechte afstelling variëren van zadelpijn (bijna altijd opgelost met een goede Bikefit) tot knie- en rugklachten, van nekklachten tot doofheid in vingers en schaamstreek. Bij een paar ritjes op een matig afgestelde fiets leidt dit alleen tot gebrekkig comfort, maar als je meer kilometers gaat maken dan die 3 keer op een zondagmiddag naar schoonmoeder op de koffie, wordt de kans op langdurige of zelfs blijvende schade steeds groter. Bijna alle fiets gerelateerde klachten zijn te verhelpen met een goed afgemeten fiets. Soms en naar behoefte vullen we dit aan met een trainingsreeks in de oefenzaal.   

Jaarlijkse Check-up?

Nadat we een Bikefit gedaan hebben kan het zo zijn dat je een jaartje later, na een winterslaapje, niet helemaal content bent met de afstellingen van je fiets. Bij het vervoeren is het zadel of stuur niet teruggekomen naar de 0-positie. Schoenplaatjes zijn vervangen en voelen niet perfect. Of wie weet is er iets veranderd aan je lichamelijke condities. Dan is een check-up afspraak ideaal. Geen volledige Bikefit, maar wel even met een fijn gevoel weer de weg op!  

Wat is uniek aan ons BoddeBouman Bikefit concept?

Als geen ander heeft de fysiotherapeut verstand van hoe mensen bewegen. We combineren deze kennis en passen het toe bij het optimaliseren van je fietspositie. Op de behandelbank kunnen we ook andere lichamelijke problemen of beperkingen zien en wanneer nodig direct behandelen. We werken veel interdisciplinair, het hele team van BoddeBouman staat voor je klaar. Is er een inspanning gerelateerde vraag? Dan wordt er overlegd met de sportfysiotherapeut. Blijft er een gewricht beperkende factor aanwezig te zijn? De manueel therapeut staat voor je klaar. Moet er een sportarts ingeschakeld worden? We werken nauw samen met de sportartsen van Sportgeneeskunde Friesland.

Wat wordt de volgende stap?

Wel een prachtige fiets(hobby), maar nooit een Bikefit gedaan? Bij de duurritten of eerder al kleine pijntjes waar je graag van af wilt? Maak nu een afspraak bij BoddeBouman Bikefit via de mail of via 0519-223433. Ik kijk er naar uit om je te helpen met je ideale fietspositie!