Wanneer je bij de fysiotherapeut komt, is dat meestal vanwege klachten die pijn veroorzaken. De hulpvraag is dan ook vaak: “Ik wil van mijn pijnlijke plek afkomen.” Bij Fysiotherapie BoddeBouman kijken we graag samen met jou verder dan alleen de pijn. Wat wil jij bijvoorbeeld graag weer doen? Wat zijn je wensen? En, hoe kunnen wij er samen voor zorgen dat dit weer lukt? Wanneer er sprake is van pijn in spieren, is wellicht dry needling een onderdeel van de behandeling voor jou.

Overal in het lichaam waar spieren zitten, kan deze behandelmethode worden toegepast. Samen met de fysiotherapeut wordt bepaald of dit de juiste behandeling is voor jou. Wij hebben gediplomeerde fysiotherapeuten in huis die goed kunnen inschatten of deze behandelmethode kan helpen bij het bereiken van jouw doelen. Vaak ontstaan pijnlijke spieren als gevolg van overbelasting, waardoor triggerpoints ontstaan. Dat kan zowel acuut als bij langdurige klachten zijn. Denk bij acuut aan een intensieve sportbelasting, waarbij bijvoorbeeld pijnlijke benen ontstaan (hamstrings, kuiten of bovenbenen).

Daarnaast kunnen spierknopen ook ontstaan door statische houdingen, zoals de kantoormedewerker die te lang in dezelfde houding achter het bureau zit, waardoor klachten kunnen ontstaan aan de rug, nek of tussen de schouderbladen. Dan heb je nog de triggerpoint (spierknoop) die ontstaat als gevolg van pijnontwijkend gedrag. Door gecompenseerd beweeggedrag belast je spieren anders dan ze tot dan gewend zijn, waardoor overbelasting op de loer ligt.

BoddeBouman team

Dry needling behandeling

Het is een behandelmethode die is overgevlogen vanuit Canada en al ruim twintig jaar onderdeel is van een fysiotherapeutische behandeling in Nederland. Door een uitgebreide opleiding heeft uw fysiotherapeut geleerd het op een veilige en verantwoorde manier toe te passen.

Je begint met een screening

Het fysiotherapeutische consult begint met een screening. Hierbij is het belangrijk dat aandoeningen worden uitgesloten, waarvoor het belangrijk is dat de patiënt andere hulp zoekt. Er zit veel overlap in symptomen van verschillende aandoeningen. Denk aan klachten aan de nek met uitstralende pijn in de arm of aan hartklachten, die ook pijn en tintelingen in de arm kunnen geven. Bij de eerste zal de fysiotherapeut gaan behandelen, maar bij de tweede is andere hulp zeer belangrijk en zelfs van levensbelang.

Dan een intake

Bij de intake wordt middels een gesprek onderzocht wie je bent, wat je doet en waar de klachten vandaan lijken te komen. Onderhoudende factoren zijn belangrijk om in kaart te brengen. Deze kunnen zowel lichamelijk als psychosociaal van aard zijn. Bij lichamelijke factoren kun je denken aan bewegingsbeperkingen in gewrichten, onderliggende aandoeningen; zoals artrose of een frozen shoulder, etc. Of het gebruik van medicijnen, drugs en/of tabak.

Ook voeding kan een rol spelen, waarbij soms het advies wordt gegeven contact op te nemen met een diëtist. Psychosociale factoren als stress, angst voor bewegen en verminderd ziekte-inzicht zijn ook belangrijke indicatoren op vertraagd herstel. De uiteindelijke behandeling is gericht op de uitkomst van dit gesprek, waarbij dry needling hieronder kan vallen.

Onderzoek

In het onderzoek is het belangrijk eventuele onderhoudende factoren te bevestigen middels testen. Daarnaast worden de spieren nader onderzocht en eventuele bewuste triggerpoints geïdentificeerd. Een triggerpoint kan soms uitstralende pijn geven. Deze herkenbare pijn moet tijdens het onderzoek optreden, zodat de juiste triggerpoint aangeprikt kan worden.

Begin van behandeling

De fysiotherapeut kan meestal direct beginnen met de behandeling en middels dry needling gericht aanprikken. Wanneer de betrokken spier is behandeld, geeft dit soms directe ontspanning, maar vaak zijn de behandelde spieren eerst nog even stijf. De behandeling bestaat verder uit het zelfstandig uitvoeren van oefeningen die passen bij het doel dat moet worden behaald en/of gespreksvoering over de geïdentificeerde psychosociale factoren. Ook is de combinatie met een manueel therapeutische behandeling een veelgebruikte optie.

Dry needling methode uitgelegd

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één dunne naald, waarbij kortdurend de spier wordt geprikkeld. Er wordt geprikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’.

De fysiotherapeut zoekt bij spierspanning met een naaldje naar een triggerpoint, de meesten ervaren dit als lokale drukpijn. Het inbrengen van het naaldje is over het algemeen pijnvrij. Wanneer de triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier snel samen; dit wordt een “twitch” genoemd. Ook kunnen er weer de herkenbare uitstralende pijnklachten optreden.

In een pijnlijk gebied moet je vaak meerdere spieren behandelen om resultaat te boeken. De spier kan eerst nog even stijf aanvoelen, daarna ontspant de spier waarmee kortdurend pijnverlichting optreedt. Klachten analyseren en onderhoudende factoren in kaart brengen is een belangrijk onderdeel om tot een effectieve behandelmethode te komen en er voor te zorgen dat spieren ontspannen blijven.

Welke pijn verhelp je met dry needling?

Met name pijnklachten die verklaard kunnen worden vanuit een spier kunnen middels een dry needling behandeling worden opgelost. In de literatuur spreken we dan van myofasciale pijn. Soms zijn dit acute klachten, maar ook langdurige klachten behandelt met naald laten gunstige effecten zien. Belangrijk blijft om te benadrukken: Het is geen losstaande behandeling, in de meeste gevallen is het slechts een onderdeel van het totale plaatje.

Rugpijn verhelpen

Rugklachten met eventuele uitstraling naar de bil en/of been zijn veelvoorkomende klachten in de dagelijkse praktijk. Het voorbeeld van iemand die een papiertje van de grond wil pakken, waarbij het ineens in de rug schiet, kennen we allemaal. Vaak wordt er gedacht dat er dan “een verkeerde beweging” is gemaakt en dat er sprake is van schade. De waarheid is echter dat er geen verkeerde bewegingen zijn en dat er in de meeste gevallen geen sprake is van schade, maar dat ons zenuwstelsel ons probeert te waarschuwen voor een situatie, die het onterecht aanmerkt als gevaarlijk. Hierdoor ontstaat er een beschermingsreactie met een hoge spierspanning. Dan kan dry needling soms bijdragen aan de behandeling, waardoor er een verbeterde situatie optreedt.

Nekpijn wegnemen

In de richtlijn die wij als therapeuten hanteren bij nekklachten wordt het afgeraden om gebruik te maken van een naaldje bij de behandeling. Er is te weinig bewijs gevonden in de literatuur voor de werking ervan. Toch zijn er situaties waarbij het wel van toegevoegde waarde kan zijn. Bij hoofdpijnklachten bijvoorbeeld, waarbij er een relatie bestaat tussen de hoofdpijn en een myofasciale component. Migraine en spierspanningshoofdpijn zijn twee voorbeelden, waarbij zo’n relatie is aangetoond.

Spierpijn verdwijnt sneller als je dry needling gebruikt

Spierpijn kenmerkt zich door een soort kramp gevoel. Bij spierpijn laten mensen zich graag masseren. Dry needling is effectiever gebleken, maar het beste kun je nog gewoon de fiets pakken en ervoor zorgen dat je lekker in beweging komt. Niets is beter dan zorgen voor een verbeterde bloedsomloop middels bewegen. Ons lichaam is ten slotte gemaakt om te bewegen.

Uitstralende pijnklachten

Deze vorm van pijn kan enorm beperkend werken in het leven. Het voelt vaak diffuus, diep, drukkend aan en is moeilijk te lokaliseren. Dit komt omdat de bron van de pijn elders ligt. Tijdens het onderzoek wordt er naar de spieren gezocht die de pijn veroorzaken, vervolgens worden deze spieren aangeprikt, waarbij de therapeut met het naaldje voelt waar de spanning in deze spier zit.

dry needling plekken

Overige situaties & pijnen waarbij dry needling werkt

Bij de volgende vormen van pijn is dry needling zinvol:

  • Stijve spieren en gewrichten;
  • Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols;
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren;
  • Triggerpoints (spierknopen);
  • Hoofdpijn en/of duizeligheid.

Andere situaties waar dry needling zinvol kan zijn:

  • Het niet goed kunnen bewegen van gewrichten (bijvoorbeeld de schouder);
  • Verminderde kracht;
  • Anders bewegen door pijn;
  • Tintelingen in armen en benen.

Veelgestelde vragen over dry needling

Wat doet dry needling met je lichaam?

Het is een veilig behandelmethode waarbij weinig bijwerkingen optreden. De meest voorkomende is stijfheid, dit kan hooguit twee dagen aanhouden, net als spierpijn na een intensieve training. Soms voelt dry needling scherp, dan kan er een klein haarvaatje in de spier zijn geraakt, waarna er een blauwe plek kan ontstaan. Bij het aanprikken met een naaldje in het gebied van de longen is voorzichtigheid geboden. In zeldzame gevallen, wanneer een te lange naald wordt gebruikt, kan een klaplong ontstaan. Onze fysiotherapeuten zijn hier goed in opgeleid en zullen altijd voor de veilige weg kiezen.

Hoe vaak mag je dry needling doen?

Er is geen vastgestelde aantal behandelingen. Samen met je therapeut bepaal je wat nodig is. Wanneer er na drie behandelingen geen resultaat optreedt, wordt over het algemeen aangenomen dat dit wellicht niet de juiste behandelmethode is.

Is een dry needling behandeling verzekerd?

De behandeling met een naald is onderdeel van het fysiotherapeutisch consult en dus kost dry needling niks extra. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, vergoedt de zorgverzekeraar de volledige behandeling.